Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia vine cu doar două zile înainte de organizarea celui de-al doilea tur. În ceea ce privește oprirea alegerilor în diaspora, purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea, a precizat că este nevoie de o decizie a BEC care să pună în practică decizia CCR.
UPDATE
CCR informează că în ședința de vineri a hotărât următoarele:
Articolul invocat de judecătorii CCR se referă la atribuțiile pe care le are Curtea la respectarea procedurii privind alegerea președintelui.
Art. 146, lit. f, prevede că CCR are printre atribuţii să vegheaze la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
Știrea inițială.
Judecătorii Curții Constituționale s-au reunit vineri dimineață, la ora 10.00, într-o ședință informală pentru a discuta reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Membrii Curții au analizat noile solicitări de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale.
Ședința a fost convocată de președintele CCR Marian Enache, după ce joi seara CCR anunțase în urma ședinței că noile sesizări nu pot fi luate în calcul.
În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale, a indicat CCR, joi seară.
Potrivit surselor noastre, procurori ai Parchetului General identifică acum persoanele care l-au promovat pe Călin Georgescu și au convins oamenii, prin rețelele de socializare, să îl voteze.
De la AEP au sosit și alte documente cerute de Parchetul General, iar procurorii au solicitat instituțiilor financiar-bancare tranzacțiile familiei Georgescu, conforma surselor citate.
În același timp, la DIICOT se așteaptă decizia deschiderii unei anchete privind infracțiunea de spălare de bani, care vizează sponsorii lui Georgescu.
Europarlamentarul Cristian Terheș, candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a depus o nouă cerere la Curtea Constituțională, solicitând revizuirea hotărârii anterioare prin care cerea anularea primului tur al alegerilor. Sesizări la CCR au fost făcute, joi, și de SNSPA, precum și de publicația CaleaEuropeană.ro.
Fostul judecător al Curții Constituționale, Tudorel Toader, a considerat că sunt inadmisibile noile sesizări privind ilegalitățile semnalate de CSAT în procesul electoral din România, referitoare la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit acestuia, sesizările pot fi făcute doar de către Avocatul Poporului, președintele țării, Guvern, președinții celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casație și Justiție.
Vineri, Instituția Avocatului Poporului a precizat că nu are competențe legale pentru a se pronunța asupra invalidării procesului electoral din cadrul alegerilor prezidențiale, subliniind că atribuțiile sale sunt reglementate strict de Constituție și legislația națională.
CCR a validat rezultatul primul tur al alegerilor prezidențiale, prin Hotărârea nr 31 din 2 decembrie, publicată în Monitorul Oficial a doua zi.
Decizia Curții vine după ce, pe 28 noiembrie, Curtea a decis renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale.
CITEȘTE ȘI: