Prima pagină » Știri externe » Motivul pentru care cel mai mare CIRC din Italia a fost închis. Cum erau tratați angajații

Motivul pentru care cel mai mare CIRC din Italia a fost închis. Cum erau tratați angajații

Motivul pentru care cel mai mare CIRC din Italia a fost închis. Cum erau tratați angajații

Circul Madagascar din Italia a fost închis vineri după ce un judecător a decis punerea sub sechestru a tuturor bunurilor, pe fondul acuzaţiilor de exploatare a muncitorilor imigranţi.

Circul aflat în oraşul Torino, din nordul Italiei, se autointitula cel mai mare din peninsulă și oferea două ore de spectacol în care își făceau apariția aproximativ o sută de animale și zeci de acrobaţi. Procurorii au intrat pe fir imediat ce au apărut primele suspiciuni legate de angajarea unor muncitori fără documente.

„Compania a exploatat patru muncitori indieni, pe care i-a supus unor condiţii de muncă şi găzduire umilitoare şi degradante, profitând de situaţia lor disperată. Mai presus de toate, nu lucrau cu forme legale, pentru că Circul Madagascar nu le-a făcut acte”, susțin procurorii.

În decizia tribunalului se menţionează că aceşti imigranţi au fost obligaţi să trăiască într-o singură rulotă, alături de alte 10 persoane, au putut folosi o singură toaletă şi au fost plătiţi cu 180 până la 250 de euro pe săptămână, fiind obligaţi să muncească cel puţin 10 ore pe zi în fiecare zi săptămânii, fără echipamente de protecţie, potrivit Reuters.

Problema muncitorilor exploatați fără carte de muncă este prevalentă în societatea italiană

Autorităţile italiene au demarat o anchetă în luna aprilie 2023, când unul dintre aceşti indieni a fost dus la spital în comă, după un accident de muncă petrecut la Genova. Iniţial, reprezentanţii circului au declarat că bărbatul a căzut dintr-un camion, dar anchetatorii au descoperit ulterior că a picat de la o înălţime de 18-20 de metri, în timp ce dezmembra un cort. Victima, care ulterior a ieşit din comă, a confirmat povestea anchetatorilor.

Polițiștii au pus sechestru pe echipamente şi 67 de vehicule, au impus o restricţie de deplasare proprietarului şi i-au blocat conturile bancare, în consecință.

Exploatarea muncitorilor imigranți este o problemă pregnantă în mai multe sectoare de activitate din Italia, fiind descoperite frecvent astfel de cazuri în industria modei, restaurante, agricultură, logistică şi şantiere de construcţii.

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și