Tranzacțiile imobiliare, activele digitale și softurile de inteligență artificială generează riscuri asupra sistemului financiar al Statelor Unite, afirmă secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, cerând reglementări solide pentru remedierea vulnerabilităților.
Prezentă la reuniunea Consiliului de Monitorizare pentru Stabilitate Financiară, Janet Yellen a notat că sistemul financiar american rămâne destul de stabil, reușind să evite ”contagierea problemelor bancare regionale”. Însă secretarul american al Trezoreriei a avertizat că încă există riscuri generate de problemele bancare, dar și de piața imobiliară și de activele digitale.
”Trebuie să continuăm eforturile pentru a ne asigura că băncile rămân pregătite pentru a face față presiunilor asupra lichidităților, prin asigurarea unor fonduri de urgență și a capacităților acceptabile de creditare”, a afirmat Janet Yellen.
Janet Yellen a atras atenția că o criză în sectorul imobiliar comercial ar avea impact semnificativ asupra sistemului financiar american.
”Am continuat să ne concentrăm asupra riscurilor creditelor din sectorul imobiliar comercial. Acest risc a devenit mai evident anul acesta, iar autoritățile de reglementare trebuie să continue să se concentreze asupra capacităților industriei financiare de a contracara problemele”, a subliniat Janet Yellen.
”Am abordat și riscuri emergente, asociate modificărilor tehnologice. Activele digitale și sistemele de inteligență artificială aduc potențiale beneficii, precum eficiență, dar și riscuri financiare, cibernetice și din partea furnizorilor”, a subliniat Janet Yellen.
Secretarul Trezoreriei a cerut crearea unui ”cadru federal complet” pentru monedele digitale și evaluarea constantă a riscurilor folosirii softurilor de inteligență artificială în sectorul financiar.
În noiembrie, Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că activitățile economice ale Uniunii Europene sunt afectate de instabilitatea geopolitică, iar problemele s-ar putea accentua din cauza tensiunilor comerciale, pe fondul riscurilor financiare și bancare, asociate tranzacțiilor bursiere, datoriilor suverane și deficitelor bugetare.
”Perspectivele de creștere sunt umbrite de incertitudinea asociată politicilor economice și peisajului geopolitic, atât la nivelul zonei euro, cât și global. Tensiunile comerciale riscă să se amplifice. (…) Efectele ciclice includ și probleme structurale asociate productivității scăzute și potențialei creșteri economice slabe din zona euro”, a afirmat Luis de Guindos.
Foto: Profimedia
Citește și: