Influencerul Virgil Alexandru Zidaru, devenit cunoscut pe platforma de socializare TikTok sub numele de Makavelli, a recunoscut public faptul că ar fi primit bani de la Victor Micula ca să posteze materiale electorale care purtau sigla AUR. Acesta a intrat live cu alți trei tiktokeri, între care și cunoscutul interlop George Pian, pentru a-l denunța împreună pe Victor Micula, despre care au spus că s-ar fi lăudat cu faptul că, într-un eventual guvern condus de George Simion, ar putea introduce propriile lui legi.
Lumea influencerilor români care își câștigă existența din postările pe care le fac pe platforma chinezească TikTok a fost zguduită după ce serviciile de informații au făcut rapoarte conform cărora unii dintre ei ar fi primit bani negri pentru a-i face campanie, în mod ilegal, candidatului independent Călin Georgescu, în alegerile prezidențiale 2024.
După difuzarea primelor informații legate de implicarea influencerilor, Makavelli a făcut un live în care a recunoscut faptul că a primit bani în campanie, dar nu pentru promovarea lui Călin Georgescu. Acesta a spus că Victor Micula l-a plătit ca să posteze o imagine cu sigla AUR. În plus, Makavelli a menționat că nu doar el ar fi luat bani pentru promovarea partidului condus de George Simion, ci și alți influenceri, indicând mai multe nume.
În timp ce se afla într-o discuție online cu vloggerii Allin, Bamba și George Pian, Makavelli a povestit varianta lui despre ce s-a întâmplat înainte de alegerile prezidențiale.
„Eu unul, pentru că l-am susținut pe domnul Georgescu, n-am primit un sfanț de la nimeni. Nouă da, întradevăr, ni s-au dat bani, dar ni s-au dat de către Micula, să susținem AUR. Ca să știe toată lumea. Dacă vreți informații, sunați-mă, cei de la Poliție, că vă dau eu convorbiri, tranzacții, ce doriți”, a spus influencerul.
Mai mult, tiktokerul originar din Craiova a făcut publică și lista celor despre care susține că ar fi luat bani de la milionar.
„A fost plătit Allin, a fost plătit Bamba, a fost plătit Butucel, a fost plătită Dana. Și pe Feraru a vrut să-l plătească, dar a cerut prea mult”, a mai arătat Virgil Alexandru Zidaru.
În discuția pe care o poartă cu Allin, Bamba și Georghe Pian, Makavelli spune că Victor Micula îi face acum trădători împuțiți.
„SRI, în loc să facă anchetă la campania lui Georgescu, mai bine ar ancheta campania lui Micula”, a mai spus Makavelli.
Acesta a menționat că Micula le-ar fi dat bani ca să-l denigreze pe Călin Georgescu, în numele lui George Simion.
Makavelli susține că deține înregistrările unor convorbiri în care Victor Micula ar fi spus că poate da inclusiv propriile legi prin intermediu partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Gândul a cerut un punct de vedere și de la președintele AUR, George Simion, sau de la oficiali ai partidului, dar aceștia au refuzat deocamdată să comenteze dacă știau de implicarea lui Victor Micula în campania electorală a partidului și de plățile făcute unor tiktokeri de către acesta, pentru a posta afișe și mesaje de susținere a Alianței pentru Unirea Românilor și a candidatului partidului din alegerile prezidențiale 2024.
Fiul omului de afaceri milionar Viorel Micula este în atenția anchetatorilor în mai multe dosare, printre care cel privind deținerea fără drept a unui întreg arsenal și cel în care este judecat pentru că ar fi accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne.
Victor Micula a fost condamnat, recent, la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că a deținut, în mod ilegal, mai multe puști de vănătoare, dar și sute de cartușe.
Inițial, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, însă a reușit să scape deoarece unele dintre acuzații împliniseră termenul de prescripție. Cum condamnarea lui Micula a fost cu suspendare, judecătorii l-au obligat, prin decizia definitivă din mai 2024, să presteze 90 de zile de muncă neremunerată la Primăria Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.
Judecătorii au reținut că milionarul a acționat cu „îndrăzneală ieșită din comun”, sfidând normele legale și punând în pericol ordinea publică.
În 2019, milionarul a cumpărat ilegal arme letale și muniție în valoare de 27.000 de euro, utilizând un interpus, șoferul său, Gabriel Hava, deținător de permis de vânătoare. Acuzațiile includ și un incident filmat în care Micula a tras cu o armă letală pe centura municipiului Oradea.
În decizia de condamnare, instanța i-a pus în vedere faptul că, „în cazul nerespectării cu rea-credință a măsurilor de supraveghere sau a obligațiilor impuse, respectiv în cazul săvârșirii unei noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere, se va revoca suspendarea și se va dispune executarea pedepsei”.
Victor Micula mai este judecat, într-un alt dosar, pentru că ar fi accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și ar fi participat la o percheziţie îmbrăcat cu cagulă și geacă de poliţist. Împreună cu el sunt judecați patru polițiști din Oradea.
Numele lui este legat și de anchetarea lui Alin Tărău, șeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, și Laviniu Mugurel Poinar, fostul şef al BCCO Oradea, care au emis, în decembrie 2020, la cererea lui Victor Micula – prin intermediul avocaților săi – un „certificat de bună purtare”, o adresă prin care confirmau calitatea de „colaborator” a fiului omului de afaceri milionar. Răspunsul șefilor de la BCCO Oradea a fost folosit apoi la instanța de judecată, cu scopul de a convinge judecătorii să îi înjumătățească pedeapsa în dosarul privind accesarea ilegală a bazei de date a Ministerului de Interne. (mai multe informații, AICI)
SRI a semnalat, în documentele transmise membrilor CSAT la ședința din 28 noiembrie, că datele pe care le-a obținut „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
Activitatea conturilor de pe rețeaua TikTok ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă, mai arată Serviciul Român de Informații, care anunță și implicarea unui programator din Brașov, Bogdan Peșchir, în transferul a peste un milion de euro, sub formă de donații, către conturi de TikTok.
Serviciul Român de Informații mai arată că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi pe TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.
Procurorii Parchetului General au descins, sâmbătă, acasă la Bogdan Peşchir, dar și la alte două adrese din Brașov, în dosarul în care se fac cercetări pentru coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
„Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
CITEȘTE ȘI: