Fostul legionar francez Horațiu Potra, ridicat de polițiști în noaptea de sâmbătă spre duminică, este un nume sonor în spațiul public românesc.
În 2024, Horațiu Potra a ieșit în evidență odată cu apariția informațiilor despre moartea a doi români în urma luptelor din Congo. Astfel, s-a aflat că în acea zonă sunt sute de mercenari români. Victimele au fost angajate prin asociația RALF, pe care acesta o deține împreună cu un prieten, să antreneze militarii guvernamentali din Congo.
Horațiu Potra a intrat în Legiunea Străină când încă nu împlinise 22 de ani, ca să scape de niște probleme din orașul natal, Mediaș.
Într-un interviu pentru Gândul, Horațiu Potra a povestit cum a ajuns în legiune.
„În 1992, în martie, din cauza unor evenimente prin Mediaș pe care le-am avut, probleme cu niște romi de pe aici și de unde a rezultat o problemă cu poliția, am plecat în legiune. Am luat trenul și am fugit în Legiunea Franceză, direct, același tren, podul până în Munchen, din Munchen în tren normal până în Strasbourg, nu m-a controlat nimeni.
M-am predat direct la legiune. Am plecat la ora 12.00 din Mediaș și a doua zi, la ora 13.00, eram predat în legiune. În aproximativ 24 de ore am fost în legiune, m-am predat în legiune unde, de la Strasbourg, am fost dus la centrul de recrutare din Aubagne, am fost recrutat și am început instrucția.
Instrucția am terminat-o primul, pentru că eram motivat să nu mă întorc înapoi în țară, din cauza problemelor pe care le aveam.
În legiune, am avut recordul la urcatul pe frânghie, 6 metri în 4 secunde. Și după doi ani jumătate, când am mers de-am făcut stagii la castel, stagiul de caporal și stagiul de monitor sportiv, încă aveam recordul la panoul de onoare, la legiune.
Legiune am făcut cinci ani. Am fost la regimentul de parașutiști, de acolo am fost afectat, că au văzut că am fost la electronică și telecomunicații. M-au întrebat dacă vreau să fac un stagiu de informatică. Încă nu știam exact cu ce se mănâncă legiunea, am zis că în legiune te învață ăștia toate stagiile, și informatică. Parașutiști am făcut, OK, am brevetul, hai că îl fac și pe ăla de informatică!
Când am ajuns la serviciul de informatică și am văzut ce-i acolo, am zis nu, domne, nu doresc, vreau să mă fac monitor de sport și am făcut un stagiu de monitor de sport, după care am fost afectat la biroul de sport al legiunii”, declara Potra în exclusivitate pentru Gândul.
În 2010, DIICOT a anunțat că a destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de droguri ce funcționa după principiile unei structuri paramilitare, în urma unor percheziții făcute în județele Sibiu și Mureș, în timpul cărora a fost descoperită o fermă unde era cultivat cannabis. Gruparea ar fi fost condusă de același Horațiu Potra.
La începutul anului 2020, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a fost amenințat că va fi răpit și dus la pădure, dacă a uitat, cumva, că trebuie „să înapoieze ceva” sau „cine l-a pus acolo”, conform Rise Project.
Atunci, procurorii l-au pus sub control judiciar pe Horațiu Potra din Mediaș, șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, patronată de controversatul Frank Timiș, fondatorul afacerii „Roșia Montană”.
CITEȘTE ȘI: