Prima pagină » Actualitate » Avertisment MAPN, referitor la DEZINFORMĂRI, potrivit cărora granițele României se închid, iar tehnica militară e concentrată în portul Constanța

Avertisment MAPN, referitor la DEZINFORMĂRI, potrivit cărora granițele României se închid, iar tehnica militară e concentrată în portul Constanța

Avertisment MAPN, referitor la DEZINFORMĂRI, potrivit cărora granițele României se închid, iar tehnica militară e concentrată în portul Constanța

Ministerul Apărării Naţionale a semnalat duminică, 8 decembrie, răspândirea unor informații false în mediul online, în special pe TikTok, potrivit cărora „graniţele României vor fi închise și securizate cu efective militare”, iar „tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, este concentrată în Portul Constanţa, locaţia filmării neavând nicio legătură cu portul.”, a subliniat instituția. 

MAPN atrage atenția asupra unor informații false, răspândite, duminică 8 decembrie, în mediul online, și în special prin intermediul platformei TikTok.

”Ministerul Apărării Naţionale semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok. De această dată sunt vizate frontierele României şi infrastructura portuară. Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închise şi securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanţa – locaţia filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război”, arată Ministerul Apărării într-un comunicat oficial.

Ministerul Apărării Naţionale: „Forme grosolane de manipulare şi mistificare a adevărului”

MApN arată că poate aceste informaţii sunt false.

”Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare şi mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susţinute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO, având rolul de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice. Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naţionale vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situaţii vor fi identificate”, subliniază ministerul.

Două încercări de dezinformare în două zile. MAPN: „România NU se pregătește de război!”

Ministerul Apărării Naționale a semnalat noi încercări de dezinformare, în mediul online, în special pe platforma TikTok, după ce mai multe înregistrări cu tehnica militară scoasă din unități pentru festivitățile organizate cu ocazia Zilei Naționale, au fost prezentate, în mod fals, ca fiind realizate sâmbătă, 7 decembrie. În acest mod, spun reprezentanții MApN, s-a încercat inducerea impresiei că România se pregătește de război.

„Spre exemplu, imaginile surprinse în prima filmare în București sunt realizate în dimineața zilei de 1 decembrie, și reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României și a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă. Tancurile și mașinile blindate din imagini se deplasau către Piața Presei Libere, pentru constituirea dispozitivului de defilare care a trecut pe sub Arcul de Triumf, cu ocazia Paradei Militare Naționale.

Alte imagini distribuite masiv pe platforma TikTok surprind imagini filmate în urmă cu mai mult timp, care, în mod similar, sunt prezentate ca fiind realizate astăzi, 7 decembrie”, anunță MAPN.

O altă temă reluată și astăzi pe platformele digitale online, inclusiv în cadrul unor emisiuni de tip podcast, se referă la așa-zise pregătiri iminente pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar face pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina.

”Toate aceste informații sunt false! Așa cum am informat și în postarea anterioară, aceste manipulări răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, au rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice. În cazul in care astfel de dezinformări vor mai apărea, vom continua să le semnalăm”, mai precizează MAPN.

FOTO: MAPN

Citește și:

Campanie fake-news pe TikTok. Armata Română NU recrutează tineri și nici nu mobilizează rezerviști pentru frontul din Ucraina

Noi dezvăluiri din scandalul influencerilor MANIPULAȚI pentru promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok: „Nu știam că această campanie avea legătură cu el, nu știam de existența lui”

Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și