În ultimii 6 ani, românii au fost avertizați de ANCOM să nu răspundă înapoi la apelurile numerelor necunoscute din străinătate. Cele mai multe aveau prefixul de Albania (+355), Burundi (+257), Malawi (+265), Maroc (+212), Nigeria (+234), Tunisia (+216), Belarus (+375), Pakistan ( +92), Rusia (+7) sau Sri Lanka (+94). Majoritatea apelurilor erau făcute de escroci care foloseau prefixurile țărilor sărace conduse de regimuri autoritare.
Mulți pensionari au căzut în capcana ușa escrocilor care le-au cerut date bancare sub diverse pretexte și au pierdut mii de lei. În alte cazuri, erau apeluri scurte cu scopul ca utilizatorii să sune înapoi, accesând servicii cu suprataxă. Cei care sunau riscau să rămână fără credit sau să înregistreze costuri suplimentare.
După atenționările date de autorități, escrocii au învățat să folosească numere false cu prefixurile țărilor dezvoltate, precum Statele Unite, pentru a păcăli mai ușor cât mai multe persoane.
Un mic exercițiu de imaginație: Primești un apel de la un număr de telefon cu prefixul 346. Sub acesta apare numele unui stat american – exemplu: Texas.
Ce ar putea să fie? De ce te-ar suna cineva din Texas? Ar putea să fie o invitație la un interviu pentru un loc de muncă la o companie petrolieră din Houston? O ofertă de înscriere la Universitatea Texană din Austin? Apelul de la vreo prietenă din Dallas? Sau anunțul că ai câștigat 1 milion de dolari?
În cazul în care nu ai aplicat online pentru un loc de muncă din Texas, nu te-ai înscris anterior la vreo universitate sau într-un concurs cu premii și nu ai prieteni americani sau rude stabilite în Statele Unite care să-ți cunoască numărul de telefon, atunci este indicat să nu răspunzi la acel apel telefonic. Cu certitudine, este o escrocherie!
În cele mai multe cazuri, îți va răspunde o persoană care îți solicită date bancare pentru a te înscrie la o tombolă sau vei primi un SMS de la un număr necunoscut care te notifică despre spargerea contului tău bancar, iar așa zisa „bancă” îți cere să bagi codul de verificare. Experții în securitatea cibernetică îți recomandă să nu furnizezi datele tale bancare fiindcă riști să-ți pierzi banii definitiv.
Potrivit Daily Mail, cele mai frecvent utilizate coduri de către escroci, în 2024, sunt: 720 (Colorado), 272 (Pennsylvania), 959 (Connecticut) și 346 (Texas). Crezând că apelurile provin din state dezvoltate, deci zone de „încredere”, mulți oameni ajung victime ale unor fraude.
În perioada sărbătorilor de iarnă, cei mai mulți escroci solicită date bancare pentru a se înscrie în concursuri cu premii. În cazul tombolelor, este indicat ca participanții să facă o verificare online amănunțită și să participe la concursuri organizate doar de către entitățile de încredere.
O altă metodă este obținerea codurilor de verificare de la bănci prin mesaje cu notificarea spargerii conturilor bancare. Un american a pățit-o și contul său bancar a rămas fără 20,000 $ după ce a luat plasă. El a primit o astfel de notificare. Speriat fiind că și-ar putea pierde agoniseala, le-a furnizat escrocilor codul de verificare și datele bancare.
„După ce le-am oferit toate detaliile, au preluat controlul asupra telefonului meu pentru a obține codurile de verificare de la bănci. Apoi, folosind aceste coduri, s-au conectat la banca mea și au efectuat un transfer bancar de 20.000 de dolari din unul dintre conturi”.
În cazul primirii unor astfel de SMS cu înștiințări, este recomandat pentru deținătorii conturilor bancare să contacteze telefonic operatorii băncii de care aparțin pentru verificări.
Compania ReversePhone a identificat trei dintre cele mai frecvent utilizate numere în escrocherii: (763) 274-3899, (217) 402-1312 și (202) 456-1111. Aceasta a alertat posesorii de telefoane mobile să nu răspundă la apeluri ale unor numere necunoscute, în special la cele cu prefixurile menționate:
„Mulți escroci preferă să utilizeze prefixe telefonice din state dens populate pentru a crea o impresie de autenticitate și încredere. Numerele utilizate în escrocherii sunt adesea asociate cu un volum ridicat de apeluri, mai ales în perioadele aglomerate, cum ar fi sărbătorile. În aceste momente, escrocii lansează frecvent scheme, promițând diverse premii sau trimițând notificări bancare urgente. Această tehnică crește șansele ca victimele să răspundă apelului. De aceea, este recomandat să nu răspundeți apelurilor de la numere necunoscute. Victimelor li s-a cerut să introducă diverse coduri pe telefoane. Unele potențiale victime au raportat că li s-a cerut să introducă pe telefoanele lor coduri precum *72 sau **21, ceea ce le-ar fi oferit hoților acces instantaneu la informațiile lor”.
De asemenea, hackerii folosesc funcții avansate pentru a redirecționa apelurile sau a falsifica ID-ul apelantului („spoofing”) pentru a părea că apelul telefonic provine de la un număr cunoscut sau de încredere. Alți hackeri folosesc chiar inteligența artificială pentru a clona voci ale unor persoane cunoscute (rude, prieteni, colegi, politicieni) pentru a solicita donații bancare prin metoda „accidentul” sau cele de tip „prințul nigerian”.
Experții în securitate îndeamnă utilizatorii de telefoane mobile să nu ofere persoanelor necunoscute informații personale: datele bancare, numerele de cont, numerele de securitate socială, numele de fată al mamei, parolele sau alte date de identificare.
Sursa Foto: Profimedia