General-maior Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a explicat luni că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România, din 2007, iar singura situație în care se poate reveni la încorporare este cea în care se declară stare de asediu sau de război.
Reacția oficialului Ministerului Apărării Naționale a venit, după ce în ultimele zile, pe platforma TikTok au circulat dezinformări care arătau că România se pregătește să intre în război, motiv pentru care va fi reintrodusă recrutarea obligatorie.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al MApN a calificat dezinformările privind intrarea României în război drept „forme grosolane de manipulare şi de mistificare a adevărului, care se încadrează, în mod evident, în tiparul campaniilor de dezinformare susţinute în ultima vreme de actori statali care au o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO. Rolul acestor dezinformări este evident de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice din România.”
„Legea care a suspendat serviciul militar se numeşte Legea 395 din 2005. Ea prevede foarte clar, şi noi am comunicat constant de fiecare dată când am avut astfel de încercări de manipulare: revenirea la serviciul militar obligatoriu se poate face doar în situaţia, puţin probabilă, în care în România ar fi nevoie să se decreteze stare de urgenţă, stare de asediu sau stare de război.
Acestea sunt singurele situaţii în care s-ar putea reveni automat, prin efectele legii, la încorporare. Încorporarea este suspendată pentru cetăţenii de gen masculin între 20 şi 35 de ani. Orice altă speculaţie este doar o speculaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN la la Radio România Actualități, citat de g4media.
Constatin Spînu a mai amintit că recrutările se fac, în prezent, în România, doar pe bază de voluntariat, iar procedura pentru decretarea stării de urgență se face transparent, cu aprobarea Parlamentului.
„Singurele variante pe care Ministerul Apărării Naţionale le-a luat în calcul pentru sporirea rezervei de mobilizare sunt iniţiative bazate pe voluntariat. Și aş repeta, doar pe bază de voluntariat, doar cei care îşi doresc pot şi acum să aplice. Noi scoatem cam de două-trei ori pe an locuri la concurs pentru cei care doresc să devină rezervişti voluntari.
Deci, totul este pe bază de voluntariat. Nicio altă iniţiativă nu a fost luată şi niciun fel de pregătire nu se face în secret. De altfel, aceste stări de urgenţă, de asediu sau de război nu pot fi adoptate în secret. Procedura pentru ele este prevăzută în Constituţie, este un decret al Preşedintelui României şi o încuviinţare a Parlamentului, deci, totul este transparent”, a conchis purtătorul de cuvânt al MApN.
La rândul său, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale a precizat nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu.
„În mod categoric, respingem dezinformările care au ca subiect aşa-zise «pregătiri» pentru trimiterea de efective ale Armatei României în Ucraina”, a mai spus el.
Reamintim că, în mediul online, s-au intensificat, în ultima perioadă, dezinformările referitoare la aşa-zise „pregătiri” făcute în mod netransparent de Ministerul Apărării Naţionale pentru recrutarea tinerilor între 18 şi 35 de ani sau mobilizarea rezerviştilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina, pentru a lupta în războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva ţării vecine, atenţionează MApN.
Sursă foto: Shutterstock