Prima pagină » Actualitate » Ape tulburi în Siria. Turcia se ridică, Iranul AMENINȚĂ, alianțele regionale se schimbă. „Rusia va face tot posibilul să păstreze două puncte-cheie”

Ape tulburi în Siria. Turcia se ridică, Iranul AMENINȚĂ, alianțele regionale se schimbă. „Rusia va face tot posibilul să păstreze două puncte-cheie”

Ape tulburi în Siria. Turcia se ridică, Iranul AMENINȚĂ, alianțele regionale se schimbă. „Rusia va face tot posibilul să păstreze două puncte-cheie”

Războiul civil din Siria scoate în evidență schimbarea alianțelor, ascensiunea îngrijorătoare a Turciei și amenințările de lungă durată din partea Iranului și jihadiștilor.

În urmă cu două săptămâni, războiul civil sirian – inactiv, vechi de 13 ani – doar pâlpâia pe radarul liderilor politici, al specialiștilor în Apărare și Securitate americani și israelieni.

Toată lumea era concentrată asupra Iranului, asupra organizației Hezbollah și, nu în ultimul rând, asupra Fâșiei Gaza. Se demonstrează, încă o dată, că toți cei care cred că știu ce urmează în Siria și în regiune nu fac altceva decât să se păcălească.

Concluzia este formulată, într-un editorial publicat de The Jerusalem Post, de dr. Eric Mandel, directorul MEPIN, Rețeaua de Informații Politice din Orientul Mijlociu.

„După iarna arabă din 2011, când președintele egiptean Mubarak a fost răsturnat de la putere, puțini au văzut ascensiunea rapidă a Frăției Musulmane, care a dus la alegerea președintelui islamist anti-american Morsi. Scurtul său mandat s-a încheiat cu o lovitură de stat a militarului Abdel Fattah el-Sisi, care este încă președintele autoritar al Egiptului”, amintește dr. Eric Mandel.

„Iranul este în defensivă, dar seamănă cu un șobolan încolțit”

Privind retrospectiv, continuă dr. Eric Mandel, evenimentele din regiune – din ultimii treisprezece ani – par să aibă sens, nu au fost luate în considerare la momentul respectiv.

Liderii politici de astăzi trebuie să facă eforturi pentru a-și aminti cât de precară era situația la acea vreme și ce perspectivă limitată aveau analiștii din domeniul apărării, securității și informațiilor pe măsură ce evenimentele se întâmplau în timp real.

Astăzi, Iranul este în defensivă, dar seamănă cu un șobolan încolțit și este mai periculos ca niciodată.

Ținând cont de ceea ce se întâmplă în Siria, s-ar putea presupune că Iranul a suferit o înfrângere strategică majoră și nu este în poziția de a provoca probleme, deoarece mandatarul său principal în Liban (n.red. – Hezbollah) este izolat, iar Siria nu mai este sub controlul său.

Dimpotrivă, în timp ce toată lumea este concentrată asupra Siriei și a marșului jihadiștilor susținuți de președintele, nu trebuie să ne luăm ochii de la Republica Islamică Iran, ai cărei mullahi probabil vor decide că acum este momentul să se năpustească către un arma nucleară, tocmai pentru a deveni imună la un atac”, scrie dr. Eric Mandel.

Recomandarea mea – atât pentru administrația Biden, cât și pentru Donald Trump – este să profite de momentul decapitării sistemului antirachetă al Iranului și să distrugă programul de arme nucleare. Un Iran nuclear rămâne un scenariu de coșmar pentru interesele de securitate națională din Orientul Mijlociu ale Israel și SUA.

Dr. Eric Mandel

Jihadiștii HTS mai puternici își vor devora aliatul temporar SNA?”

Aparentul câștigător inițial în Siria este Turcia, punctează dr. Eric Mandel în analiza sa, care este acum pe un trend ascendent în regiune, peste Iran și Rusia.

„Din punctul de vedere al lui Erdogan, Turcia se află acum în poziția pe care ar trebui să o aibă pe drept: marea putere musulmană din Orientul Mijlociu, împlinindu-și viziunea imperialistă neo-otomană de a restabili pierderea sutelor de ani de conducere a lumii musulmane de către Turcia.

Întrebarea este, însă, dacă jihadiștii HTS îi vor fi loiali lui Erdogan în viitorul apropiat. Alianțele rebelilor sirieni s-ar putea prăbuși. HTS sunt salafiști, o ramură a Al-Qaeda. Grupul principal susținut de Erdogan a fost Armata Națională Siriană (SNA), un grup rebel care poate fi mai moderat și mai slab decât HTS.

Jihadiștii HTS mai puternici își vor devora aliatul temporar SNA? Turcia va lucra cu oricine îi va permite să preia nordul Siriei, să curețe din punct de vedere etic kurzii sirieni din acea regiune și să returneze cele trei milioane de refugiați sirieni în Siria care s-au adăpostit în Turcia în timpul războiului civil.

Kurzii sirieni, care au ajutat SUA să înfrângă ISIS și au închis zeci de mii de simpatizanți ai ISIS, sunt acum la ofensivă de pe teritoriul lor din nord-vestul Siriei, spre sud, preluând orașul sunit crucial Deir al Zour.

Turcia i-a curățat etnic pe kurzi, în urmă cu câțiva ani, din nord-estul Siriei și probabil că își va îndrepta atenția către kurzii din nord-vest, pe care îi consideră inamici de moarte, parte a grupului militant PKK.

SUA consideră Forțele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, ca aliați împotriva ISIS. Un război kurd-turc este previzibil, ceea ce va necesita intervenția administrației Trump”, mai scrie dr. Eric Mandel.

„Rusia va face tot posibilul pentru a-și păstra baza aeriană Hmeimim din Latakia și portul său naval Tartus de pe Marea Mediterană”

„Și cum rămâne cu verii jihadiști ideologici ai HTS, ISIS (DAESH)?”, se întreabă analiztul. „Este aceasta o oportunitate pentru ei de a apărea și de a face ravagii în Siria, Irak și prin Orientul Mijlociu din nou, așa cum au făcut acum un deceniu?”

Rusia va face tot posibilul pentru a-și păstra baza aeriană Hmeimim din Latakia și portul său naval Tartus de pe Marea Mediterană. Alianța cu Iranul este o victimă de moment. Cu toate acestea, Rusia va lucra în continuare cu Iranul ca parte a axei de rezistență, cumpărând drone și rachete pentru războiul său din Ucraina.

Siria a fost ținta a sute de lovituri israeliene de-a lungul anilor. Totuși, a fost vorba exclusiv de oprirea tranzitului de arme iraniene către Hezbollah din Liban și, cel mai recent, de vizarea activelor iraniene și a fabricilor de arme avansate din Siria.

Israelul lovește acum ultimele instalații de arme siriene și iraniene din Siria pentru a le împiedica să cadă în mâinile adversarilor. Cu toate acestea, Israelul ar trebui să anticipeze că Iranul va găsi noi modalități de a sprijini Hezbollah”, mai scrie dr. Eric Mandel.

„Crearea unui vid în Levant va crea mai mult haos”

Având o nouă administrație americană la doar cinci săptămâni distanță și mulți potențiali candidați pro-Trump în poziții de informații și apărare profund influențați de eșecurile SUA din Irak și Afganistan, recomandarea probabilă a acestui grup va fi ca SUA să nu facă nimic.

Cu toate acestea, facțiunea Marco Rubio-Mike Waltz știe mai bine. Crearea unui vid în Levant va crea mai mult haos, cu șansa ca trupele americane să fie atrase din nou.

Tentația aripii neoizolaționiste este să îndepărteze cei 900 de soldați americani din regiunea al-Tanf din Siria, la granița cu Iordania și Irakul. Ei au fost o forță stabilizatoare în prevenirea întoarcerii ISIS și în sprijinirea aliaților kurzi. Sunt un multiplicator de forță pentru stabilitate și ar trebui să rămână pe loc.

Dar siguranța lor trebuie urmărită îndeaproape și luată în considerare dacă jihadiștii îi amenință. În realitate, cea mai mare amenințare a lor sunt milițiile controlate de iranieni din Irak, care sunt acum în defensivă”, încheie dr. Eric Mandel.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Pentru a închide gura DISIDENȚILOR, Putin scoate de la naftalină o metodă din vremea lui Stalin. „Monedă de schimb, acțiuni din ce în ce mai agresive”

Elitele din Rusia speră că Trump îl va putea CONTROLA pe Putin. „Impulsurile mesianice de la Kremlin, neutralizate prin pragmatismul unui republican”

Ce așteaptă Ucraina de la pragmaticul Donald Trump? „Ucrainenii s-au obișnuit cu sprijinul Occidentului, dar sunt obosiți de RĂZBOI”

Putin, IRONIC după ce în România s-a decis renumărarea voturilor: „Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor”

Amenințarea nucleară a Rusiei pune Occidentul în fața unei DILEME. „Refuzul de a ceda șantajului este esențial, Războiul Rece a revenit”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și