Credem că avem toate abilitățile și suntem pregătiți să ne deschidem o afacere, dar în același timp ne e frică de eșec, asta arată datele privind situația antreprenoriatului în Romînia. La acest capitol, țara noastră ocupă locul 5 într-un clasament global.
Bogdan are 29 de ani și alături de o fostă colegă de facultate a deschis anul trecut o tipografie în Oradea. A avut mult de furcă până când ideea lui a devenit realitate. A reușit să investească într-o imprimantă 3D, iar acum merge spre bine, spune el.
„Încet-încet am lucrat, am avansat foarte mult și atunci am început să ne susținem.”
Ioana Cozmuță a lucrat 15 ani la NASA. În anul 2019 a prins curaj și a deschis o afacere la noi: dezvoltă tehnologie spațială. A reușit să se extindă la nivel global, însă cu multe sacrificii.
Peste 60 % dintre români consideră că sunt pregătiți să înceapă o afacere în România, arată un raport recent. Însă frica de a eșua ne pune frână. La nivelul Europei Centrale și de Est, suntem cei mai afectați de această temere. Ocupăm un loc fruntaș și la nivel global. Atât numărul potențialilor antreprenori, cât și celor aflați la început de drum a scăzut și se află mult sub media globală.
În plus, mulți dintre ei ajung pe piața internațională, spun economiștii. Motivul ar fi lipsa serviciilor digitalizate. Față de alte state europene, țara noastră a avut și cel mai scăzut punctaj la capitolul programe guvernamentale pentru mediul de afaceri, cum ar fi subvențiile sau accesul la piețele externe.
CITEȘTE ȘI: