Haosul politic la niveluri istorice și stagnarea economică plasează Europa într-o poziție mai slabă, în contextul în care va trebui să gestioneze efectele taxelor vamale pe care le-ar putea impune viitorul președinte american Donald Trump, notează site-ul american Axios.com.
”Forțele economice ale Europei – Germania și Franța – nu par să mai fie centrele de stabilitate politică și economică din anii trecuți. Acest lucru a blocat eforturile de abordare a problemelor fiscale și economice de pe continent, care s-ar putea amplifica dacă agenda lui Trump devine realitate”, scrie editorialistul Courtenay Brown, într-un articol publicat de site-ul Axios.com sub titlul „Europa este într-o poziție slabă la nivel istoric, în contextul pregătirii pentru taxele vamale pe care le-ar putea impune Trump”.
Noile crize de pe termen scurt se adaugă problemelor structurale ale Europei – lipsa inovării, reglementările stricte, scăderea productivității și îmbătrânirea populației.
”Provocările sunt existențiale”, a constatat Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, într-un raport de evaluare prezentat Comisiei Europene.
”Comerțul global încetinește, sistemul geopolitic de fragmentează, iar modificările tehnologice accelerează. Dintre cele mai mari economii, Europa este cea mai expusă acestor modificări”, a atras atenția Mario Draghi, într-un discurs.
”Populiștii de extremă-dreapta au obținut mai multă putere politică în Germania și Franța, în cadrul unui val global contra guvernelor în funcție, generat de criza inflației. Iar impasul politic în materie de probleme fiscale, combinat cu viziunile economice diferite îngreunează abordarea problemelor economice”, explică editorialistul Courtenay Brown.
”Inadvertențele în materie de competențe pe piața muncii și inovarea slabă afectează productivitatea și generează creșterea șomajului” în Franța, a stabilit agenția de evaluare Moody’s.
”Potențialul de creștere economică al Germaniei probabil va scădea semnificativ, în principal din cauza îmbătrânirii populației și, într-o măsură mai mică, din cauza recentei crize energetice”, a constatat, la rândul său, agenția Fitch.
În centrul dramelor politice ale Europei sunt disputele guvernamentale asupra protecției financiare. În Franța, influența forțelor de extremă-dreapta nu a mai fost niciodată atât de importantă. Guvernul de la Paris a fost demis prin moțiune de cenzură pentru prima dată în peste 60 de ani, pe fondul unei coaliții de moment între grupul de extremă-dreapta, condus de Marine Le Pen, și forțele de stânga. Motivul a fost proiectul bugetului de austeritate propus de premierul Michel Barnier pentru reducerea deficitului și a datoriei suverane.
Germania se confruntă cu aceeași problemă, doar că abordarea este inversată. Cancelarul Olaf Scholz vrea relaxarea plafonului datoriei suverane, pentru a intensifica creditarea externă și a relansa economia. Scholz l-a demis pe ministrul Finanțelor pentru că s-a opus ideii, iar coaliția guvernamentală s-a destrămat.
”Viitoarele guverne vor trebui să depășească actualele blocaje politice, într-un context economic periculos, amenințat de taxele vamale pe care le-ar putea impune Statele Unite”, concluzionează editorialistul Courtenay Brown.
Foto: Profimedia
Citește și: