Prima pagină » Știri politice » Cătălin Predoiu, discuții cu omologul maghiar în marja Consiliului JAI/Agenda: Stabilirea datei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre

Cătălin Predoiu, discuții cu omologul maghiar în marja Consiliului JAI/Agenda: Stabilirea datei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre

Cătălin Predoiu, discuții cu omologul maghiar în marja Consiliului JAI/Agenda: Stabilirea datei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre

Luni, 9 decembrie 2024, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire prin videoconferință cu omologul său maghiar, Sandor Pinter, în pregătirea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care va avea loc pe 12-13 decembrie 2024.

Cel mai notabil subiect al discuțiilor a fost stabilirea datei pentru ridicarea controalelor terestre la frontierele României și Bulgariei, odată cu aderarea completă la spațiul Schengen.

Demnitarul român a prezentat, pe scurt, măsurile aflate în implementare la nivelul autorităților române, pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre, se arată într-un comunicat al MAI.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre impactul deciziei autorităților ungare de a efectua, în perioada sărbătorilor de iarnă, verificări țintite la frontiera comună, în conformitate cu reglementările europene.

În contextul deciziei autorităților ungare de a efectua, în perioada sărbătorilor de iarnă, verificări țintite la frontiera comună, în conformitate cu prevederile legislației europene, cei doi miniștri au analizat aspectele din perspectiva circulației transfrontaliere a cetățenilor români în perioada următoare.

Aderarea completă a României și Bulgariei, pe agenda Consiliului JAI

Ultimul Consiliu JAI, din 12-13 decembrie, sub președinția rotativă a Ungariei, a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România, precum și între aceste două țări. Ambele state aplică deja integral normele Schengen din 31 martie 2024, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată.

Miniștrii vor face, de asemenea, un bilanț al situației generale a spațiului Schengen și vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuțiile se vor concentra în special pe creșterea securității generale prin digitalizare, se menționează pe site-ul Consiliului European.

Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Poziția rigidă a Vienei era ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată, a transmis AFP şi Reuters.

CITEȘTE ȘI:

Oficial. Austria, VERDE pentru aderarea deplină a României şi a Bulgariei la SCHENGEN în 2025

Marcel Ciolacu avansează un NOU termen de intrare a României în Schengen: 1 IANUARIE în loc de 1 aprilie

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și