Jurnaliștii de la Recorder au realizat un experiment împreună cu un specialist IT, prin care au arătat vulnerabilitățile de securitate ale rețelei TikTok. Aceștia au creat un cont fictiv al unui politician al cărui singur video a ajuns la peste un milion de vizualizări în nici două ore.
Un antreprenor român le-a arătat jurnaliștilor cât de ușor pot fi manipulați algoritmii TikTok de cei care vor să promoveze un personaj politic. Concret, pot fi folosite doar niște linii de cod și indicații găsite pe internet.
Recorder a realizat un filmuleț cu un actor care se prezintă fiind candidat la funcția de „premier al României”, deși această funcție nu se obține prin alegeri. Personajul promite celor care îl votează, printre altele, câte două kilograme de aur.
„Dragi români, numele meu este Vasile Ion, viitorul dvs prim ministru! Iată câteva dintre propunerile mele. Prima și cea mai importantă: aur pentru toți! Din partea mea, din partea primului ministru, fiecare român va primi două kilograme de aur din rezerva statului. Rezervele oricărui stat sunt foarte mari. Noi nu știm, e secret de stat”, spune personajul în video.
Pe TikTok a fost încărcat acest video în care se prezintă drept candidat la funcția de premier, iar după ce a făcut câteva vizualizări reale, programatorul a început procesul de „viralizare”.
„Nu voi putea arăta exact scriptul care generează vizualizările și like-urile și cum anume s-a făcut acest lucru. Rulează un terminal cu diferite comenzi care ne obține tot ce ne dorim să avem pe TikTok. Scriptul a rulat, iar al vostru candidat are 1 milion de vizualizări”, arată antreprenorul Levi Elekes.
Videoul a făcut un milion de vizualizări în mai puțin de două ore.
Antreprenorul le-a explicat jurnaliștilor cum a fost posibil acest lucru.
„Se creează o bază de date, să zicem cu 5.000 de oameni, pe care vrem să-i poziționăm ca oameni reali. Conturi false pe care intri și îți este foarte greu să îți dai seama pentru că omul are poză de profil, are și clipuri urcate cu el, cu pisica, cu familia, dar, de fapt, nu este el”, explică el.
Pentru experimentul său, antreprenorul a folosit în jur de 3.000 de conturi care au repetat acest proces de generare de trafic pe contul candidatului și pe alte conturi, în buclă.
Întrebat cum a reușit să treacă de sistemele de securitate ale aplicației, acesta a explicat că „TikTok are anumite chei de securitate pe care dacă poți să le descifrezi, în momentul respectiv tu trimiți request-uri la TikTok cu semnături care seamănă foarte mult sau sunt identice cu ale unor persoane reale”.
După experiment, contul a fost șters. Recorder a încercat să ia legătura cu reprezentanții TikTok, însă aceștia nu au răspuns solicitărilor până la publicarea articolului.
CITEȘTE ȘI:
Ministerul Apărării semnalează o nouă dezinformare pe Tik Tok. „România NU se pregătește de război!”