Prima pagină » Economic » Cererea și oferta de credite, tendințe pozitive raportate de BĂNCILE din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Potențialul pieței locale, ridicat

Cererea și oferta de credite, tendințe pozitive raportate de BĂNCILE din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Potențialul pieței locale, ridicat

Cererea și oferta de credite, tendințe pozitive raportate de BĂNCILE din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Potențialul pieței locale, ridicat

Atât cererea, cât și oferta de împrumuturi arată îmbunătățiri după cererea slabă înregistrată începând cu 2022, arată rezultatele unui sondaj realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI), dat publicității marți. Potrivit băncilor, profitabilitatea este mai mare în regiune decât pentru toate operațiunile la nivelul Grupului, iar o mare parte a băncilor transfrontaliere își propun să mențină și să-și extindă operațiunile din regiune, potrivit cercetării citate.

Băncile din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) raportează, după o perioadă dificilă marcată de condiții stricte de creditare, o disponibilitate mai mare de a acorda împrumuturi, precum și o cerere mai mare de împrumuturi atât din partea gospodăriilor, cât și a întreprinderilor, potrivit comunicatului transmis de BEI, instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia.

Totuși, așteptările pentru lunile următoare indică o perspectivă ușor mai precaută, care reflectă provocări economice mai extinse.

Condițiile de creditare s-au îmbunătățire în ultima jumătate de an

Sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din CESEE în a doua jumătate a anului 2024, efectuat de BEI, arată o revenire a cererii și ofertei de credite în regiune.

„Deși ne simțim încurajați de îmbunătățirea condițiilor de creditare din ultimele șase luni, este esențial ca băncile să rămână vigilente în contextul încetinirii economice a unor parteneri comerciali cheie din regiune”, a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreședinte al BEI. „Acest sondaj subliniază reziliența sectorului bancar din CESEE, dar și nevoia de planificare strategică, date fiind incertitudinile viitoare.”

Rezultatele sondajului indică o creștere a cererii de credite, determinată în primul rând de produsele bancare pentru persoane fizice, în special de credite ipotecare și de consum. Constatările sugerează redobândirea încrederii consumatorilor în împrumuturi. Pe viitor, băncile se așteaptă ca și investițiile corporative să se consolideze și să ducă la o creștere a cererii de creditare în următoarele luni.

O schimbare demnă de remarcat este că oferta de creditare a devenit pozitivă pentru prima dată în doi ani. Acest lucru reflectă îmbunătățirea condițiilor de creditare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care de obicei se confruntau cu dificultăți în obținerea creditelor. Disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi este un semn promițător pentru dezvoltarea afacerilor și pentru investiții.

Potrivit cercetării citate, potențialul pieței din regiunea CESEE este considerat, în general, semnificativ, majoritatea băncilor care au participat la sondaj evaluându-l drept ridicat, în special în țări precum Cehia și România, sau mediu.

Așadar, perspectiva privind oportunitățile viitoare de dezvoltare din regiune este în general optimistă.

„Perspectiva globală prezintă provocări semnificative, iar regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est nu face excepție. Cu toate acestea, sectorul bancar rămâne un stâlp de rezistență pe măsură ce băncile continuă să-și desfășoare eficient activitatea și, în același timp, caută oportunități de dezvoltare”, a declarat Debora Revoltella, economistă șefă a BEI.

Potrivit oficialilor BEI, accesul la finanțare pentru băncile filiale din regiune rămâne solid, depozitele persoanelor fizice fiind un motor major. Băncile se așteaptă la sprijin continuu atât din partea depozitelor persoanelor fizice, cât și a celor constituite de persoanele juridice, ceea ce va contribui la un mediu de finanțare favorabil în viitor.

„Acest acces puternic la finanțare este vital pentru ca băncile să-și păstreze activitățile de împrumut și să sprijine creșterea economică în regiune. În plus, calitatea creditelor s-a îmbunătățit, iar proporția creditelor neperformante s-a diminuat. Cu toate acestea, există îngrijorări că această tendință se poate inversa în următoarele șase luni, motiv pentru care este necesară monitorizarea atentă a calității creditelor. Constatările acestui sondaj vor servi drept resursă importantă pentru bănci pe măsură ce vor naviga prin complexitatea pieței în lunile următoare”, potrivit comunicatului citat.

BEI, instituția de creditare pe termen lung a UE, deținută de statele membre ale acesteia, finanțează investiții care contribuie la obiectivele de politică ale UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială și teritorială și sprijină o tranziție corectă și rapidă către neutralitatea climatică.

Grupul BEI, care cuprinde și Fondul European de Investiții (FEI), a semnat noi finanțări în valoare totală de 88 miliarde EUR pentru peste 900 de proiecte în 2023. Se așteaptă ca aceste angajamente să mobilizeze circa 320 miliarde EUR în investiții, care să sprijine 400.000 de întreprinderi și 5,4 milioane de locuri de muncă.

Sursa foto: BEI

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și