Unul dintre cele mai vechi și mai consumate alimente din lume este pâinea. Cu toate acestea, pâinile din supermarketuri sunt, de obicei, clasificate ca alimente ultraprocesate și au adesea săruri și zaharuri adăugate, potrivit experților.
„Nu toate pâinile sunt egale, ele variază enorm în ceea ce privește gustul și valoarea nutritivă”, susține nutriționistul Donna Peters.
Pâinea autentică cu aluat acru, cu semințe de in și pâinea de secară sunt făcute fără prea multă procesare. Dr. Peters spune că sunt mai bogate în nutrienți, ceea ce le face mai bune pentru sănătatea noastră.
„Pâinea proaspăt coaptă cu ingrediente minime (făină, apă, drojdie, sare) nu este ultraprocesată”, afirmă nutriționistul Kayla Daniels.
Peters explică ce conține pâinea albă, spunând: „este fabricată din făină rafinată și are un conținut scăzut de nutrienți, inclusiv fibre (conține aproximativ 0,6 g pe felie, în timp ce recomandările guvernului spun că toți ar trebui să consumăm 30 g pe zi) și de obicei conține zahăr adăugat, sare și conservanți”.
Astfel, consumul de pâine albă poate provoca o creștere a glicemiei, ceea ce, potrivit lui Peters, poate avea un efect negativ asupra dispoziției, nivelurilor de energie, controlului greutății și chiar a sănătății pe termen lung.
Pâinea integrală, cunoscută și sub numele de cereale integrale, este făcută din făină integrală de grâu, ceea ce înseamnă că bobul cerealelor este păstrat în întregime în timpul procesului de fabricare a făinii de pâine. În procesul de fabricare a altor tipuri de făină, tărâțele din boabele de cereale sunt, de asemenea, eliminate. Acest lucru elimină vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții vitali pentru a preveni deteriorarea celulelor.
Consumul regulat de pâine integrală poate proteja împotriva bolilor persistente, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, spun specialiștii.
Peters afirmă că pâinea integrală este, în general, mai sănătoasă decât pâinea albă. Pâina integrală are o cantitate mai mare de fibre, ceea ce explică acest lucru.
Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinului nostru și, având în vedere că intestinul cuprinde 80% din sistemul imunitar, au și un efect asupra sănătății noastre generale. Cerealele integrale sunt cele mai sănătoase opțiuni. Peters explică: „Așadar, verificați eticheta”.
Există multe tipuri diferite de pâine de secară. Acest tip de pâine este făcut din făină de secară și conține fibre și vitamine B. În plus, conține lignani, compuși vegetali care reduc riscul de boli de inimă, osteoporoză, simptome ale menopauzei și cancer la sân.
Secară neagră este cea mai bună opțiune, deoarece este mai puțin procesată și are mai mulți nutrienți. Peters afirmă că este o opțiune bună pentru el. notează adevărul.ro.
Pâinea din semințe de in este rar găsită în supermarketuri, dar este o opțiune sănătoasă și gustoasă.
Pe lângă faptul că este bogată în fibre, pâinea din semințe de in este o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Este benefic atât pentru intestine, cât și pentru inima. Peters spune că, deoarece pâinea cu semințe de in are un conținut mai mare de fibre, ar trebui să încercați să folosiți acest ingredient ca prim ingredient.