Prima pagină » Actualitate » 5 milioane de lei pentru energie verde/ BURDUJA: „România se dezvoltă și cu viziunea unor antreprenori care dau dovadă de curaj și văd în viitor”

5 milioane de lei pentru energie verde/ BURDUJA: „România se dezvoltă și cu viziunea unor antreprenori care dau dovadă de curaj și văd în viitor”

5 milioane de lei pentru energie verde/ BURDUJA:
Trei noi proiecte private, finanțate și din fonduri nerambursabile, atrase prin PNRR cu sprijinul Ministerului Energiei, s-au finalizat zilele acestea, a anunțat ministrul Sebastian Burduja. Cele trei forme se află în Argeș, Cluj și Suceava. 
Trei firme au reușit să finalizeze în aceste zile proiectele de investiție în energie verde. O parte din bani au fost accesați prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, cu ajutorul Ministerului Energiei.
Alte trei proiecte private, finanțate și din fonduri nerambursabile atrase de România prin PNRR, cu sprijinul Ministerului Energiei, au fost finalizate în aceste zile.
Proiectul realizat de AKA AUTOMOTIV S.R.L. a avut ca obiectiv instalarea unei noi capacități de producție a energiei prin panouri fotovoltaice. În comuna Călinești, județul Argeș, s-a construit un sistem fotovoltaic cu o capacitate instalată de aproximativ 205 kW, montat pe acoperișul clădirilor aflate în proprietatea companiei. Valoarea totală a proiectului a fost de 982.000 lei, din care finanțarea nerambursabilă prin PNRR a fost de 299.000 lei.
SC RMB INTER AUTO SRL a finalizat proiectul „Instalare centrală electrică fotovoltaică CEF RMB Calea Turzii” în județul Cluj, finanțat prin PNRR. Cu o capacitate de 0,4 MW, centrala va produce anual aproximativ 498 MWh din surse solare, din care cel puțin 50% este utilizată pentru consum propriu. Investiția a avut o valoare totală de peste 2,1 milioane lei, dintre care 747.000 lei finanțare nerambursabilă.
Compania IACOB’S SA a finalizat proiectul „Sistem de producere a energiei electrice prin instalarea de panouri fotovoltaice” în localitatea Șcheia, județul Suceava, finanțat prin PNRR. Cu o capacitate instalată de 0,416 MW, centrala va produce anual aproximativ 453 MWh din surse solare, din care peste 80% va fi utilizată pentru consum propriu. Investiția a fost în valoare de peste 2,2 milioane lei, dintre care 1,2 milioane lei finanțare nerambursabilă prin PNRR.
Investițiile în energie verde au ca efect imediat scăderea costurilor  pentru firmele cu capacități importante de producție, iar Ministerul Energiei poate oferi consultanță și sprijin în acest sens, a mai adăugat Sebastian Burduja.
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și