Prima pagină » Actualitate » LOCALUL istoric din România unde au cinat Hrușciov, Ceaușescu și Dej. Era un simbol al arhitecturii realist-socialiste din anii ’50. Ce a ajuns acum?

LOCALUL istoric din România unde au cinat Hrușciov, Ceaușescu și Dej. Era un simbol al arhitecturii realist-socialiste din anii ’50. Ce a ajuns acum?

LOCALUL istoric din România unde au cinat Hrușciov, Ceaușescu și Dej. Era un simbol al arhitecturii realist-socialiste din anii '50. Ce a ajuns acum?
Sursa foto: Adevărul - Captura foto / Colaj Profimedia images

Ansamblul emblematic din Hunedoara, unde au cinat Nikita Hrușciov, Gheorghe Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceaușescu, o emblemă a anilor ’50 și o atracție de lux a epocii comuniste a ajuns în 2024 precum sunt multe dintre construcțiile acelor vremuri.

Restaurantul Corvinul din Hunedoara, un simbol al arhitecturii realist-socialiste din anii ’50, a fost odată un loc de întâlnire pentru lideri de seamă, precum Nikita Hrușciov, Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu.

Inaugurat în 1954, Restaurantul Corvinul a fost un loc emblematic pentru Hunedoara și pentru întreaga perioadă a regimului comunist.

Complexul a fost vizitat de Nikita Hrușciov în 1962, liderul Uniunii Sovietice, care a cinat alături de Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu.

Construit în mijlocul cartierului O.M. (Orașul Muncitoresc) din Hunedoara, complexul Corvinul a fost un exemplu al arhitecturii sovietice din perioada stalinistă. Designul său a fost inspirat de stilul impunător și funcțional al edificiilor sovietice din acea perioadă, fiind o veritabilă emblema a regimului comunist în orașul Hunedoara. Complexul includea un restaurant, o cofetărie, o berărie și o sală de banchete, toate amplasate într-o clădire impunătoare cu pardoseli de marmură și coloane monumentale, potrivit Adevărul.

„Restaurantul e o lucrare unică în materie, depăşind orice local similar din țară şi chiar din Bucureşti”, scria publicistul Vasile Nicorovici în volumul „400 de zile în oraşul flăcărilor” din 1958.

După 1990, însă, complexul a intrat într-un declin vizibil. Deși a fost, pentru o perioadă, o destinație populară, odată cu schimbările post-comuniste, unele dintre spațiile sale au rămas neutilizate, iar restaurantul a început să își piardă din prestigiul de altădată.

După mai bine de șapte decenii de la inaugurare, complexul care a marcat istoria orașului a ajuns să fie folosit în alt scop adaptat vremurilor în care trăim, iar semnele vremurilor de altădată au fost înlocuite de o „soartă” mai puțin strălucitoare.

În prezent, spațiile fostului complex Corvinul sunt folosite ca locuri de cazare pentru muncitorii din Asia, în special din Pakistan, Bangladesh și Nepal, care lucrează pe șantierele din Hunedoara.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și