Victor Micula este din nou în atenţia procurorilor, după ce Influencerul Virgil Alexandru Zidaru, devenit cunoscut pe platforma de socializare TikTok sub numele de Makavellii, a povestit, într-un „live” pe TikTok, că a fost plătit pentru promovarea AUR.
Mai exact, influencerul susţine că Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, i-ar fi cerut lui, dar şi altor influenceri cunoscuți pe TikTok să utilizeze simbolurile partidului în profilurile lor online și să-l promoveze pe George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, inclusiv prin denigrarea contracandidaților.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a deschis un dosar penal „in rem” pentru coruperea alegătorilor, după ce mai multe persoane au afirmat în mediul online că au fost plătite să promoveze un candidat la prezidențiale.
În timp ce se afla într-o discuție online cu vloggerii Allin, Bamba și George Pian, Makavelli a povestit varianta lui despre ce s-a întâmplat înainte de alegerile prezidențiale.
„Eu unul, pentru că l-am susținut pe domnul Georgescu, n-am primit un sfanț de la nimeni. Nouă da, întradevăr, ni s-au dat bani, dar ni s-au dat de către Micula, să susținem AUR. Ca să știe toată lumea. Dacă vreți informații, sunați-mă, cei de la Poliție, că vă dau eu convorbiri, tranzacții, ce doriți”, a spus influencerul.
Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, un milionar bihorean cunoscut pentru implicarea în mai multe dosare penale, dar și pentru diverse extravaganțe, este din nou în atenția procurorilor, susțin jurnaliștii de la ebihoreanul.ro.
Reamintim că Victor Micula este implicat în mai multe dosare penale. A primit o condamnare definitivă pentru achiziții ilegale de arme, fiind judecat în prezent şi pentru accesarea ilegală a bazelor de date ale Poliției.
Victor Micula a fost condamnat, recent, la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că a deținut, în mod ilegal, mai multe puști de vănătoare, dar și sute de cartușe.
Inițial, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, însă a reușit să scape deoarece unele dintre acuzații împliniseră termenul de prescripție. Cum condamnarea lui Micula a fost cu suspendare, judecătorii l-au obligat, prin decizia definitivă din mai 2024, să presteze 90 de zile de muncă neremunerată la Primăria Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.
În 2019, milionarul a cumpărat ilegal arme letale și muniție în valoare de 27.000 de euro, utilizând un interpus, șoferul său, Gabriel Hava, deținător de permis de vânătoare. Acuzațiile includ și un incident filmat în care Micula a tras cu o armă letală pe centura municipiului Oradea.
Potrivit Codului penal, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
SRI a semnalat, în documentele transmise membrilor CSAT la ședința din 28 noiembrie, că datele pe care le-a obținut „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
Activitatea conturilor de pe rețeaua TikTok ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă, mai arată Serviciul Român de Informații, care anunță și implicarea unui programator din Brașov, Bogdan Peșchir, în transferul a peste un milion de euro, sub formă de donații, către conturi de TikTok.
Serviciul Român de Informații mai arată că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi pe TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.
Procurorii Parchetului General au descins, sâmbătă, acasă la Bogdan Peşchir, dar și la alte două adrese din Brașov, în dosarul în care se fac cercetări pentru coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
„Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.