Companiile se confruntă cu riscuri tot mai mari generate de tendințele protecționiste, în contextul în care țările depun eforturi intense pentru garantarea accesului la minerale esențiale, notează cotidianul Financial Times.
”Naționalismul motivat de resurse” pare a fi în ascensiune, în special în rândul democrațiilor occidentale. Potrivit unui studiu realizat de compania de evaluare Verisk Maplecroft, tendințele de acest fel se manifestă mai ales în Europa și în America de Nord.
Intensificarea tensiunilor geopolitice a alimentat intervențiile statelor și protecționismul, atingând ”niveluri care nu mai fuseseră observate în democrațiile occidentale din prima jumătate a secolului 20”, arată studiul.
Companiile din întreaga lume se confruntă cu riscuri asociate creșterii protecționismului, în contextul în care țările încearcă să își garanteze accesul la minerale esențiale pentru producția de baterii și tranziția energetică.
”Schimbările sunt vizibile cel mai mult în Europa și în America de Nord, unde guvernele încearcă să își asigure accesul la minerale precum litiu și cupru, în contextul în care China exercită dominație asupra rețelelor de aprovizionare de profil”, constată cotidianul Financial Times, într-un articol intitulat ”Naționalismul motivat de resurse este în ascensiune, în contextul tensiunilor geopolitice”.
Tensiunile din sectorul mineralelor s-au accentuat în ultimele săptămâni. China tocmai a interzis exporturile de minerale și metale esențiale spre Statele Unite, ca reacție la restricțiile Administrației Joe Biden asupra accesului la sisteme de inteligență artificială. Anterior, o coaliție de state occidentale, printre care se numără SUA și Marea Britanie, a anunțat un plan de diversificare a aprovizionării cu resurse pentru a reduce dependența de China.
”Fracturarea peisajului geopolitic și efectele șocurilor majore precum pandemia și invazia Rusiei în Ucraina au generat accelerarea politicilor de achiziționare a mineralelor necesare industriei tehnologice și militare, precum și realizării tranziției ecologice și securității energetice”, afirmă Jimena Blanco, analist la grupul de consultanță Verisk Maplecroft.
”Accentul pus de țări pe siguranța rețelelor de aprovizionare le permite companiilor să beneficieze de scheme avantajoase de stimulente, dar disputele geopolitice ar putea limita tot mai mult oportunitățile în zone ale aliaților și partenerilor”, subliniază Jimena Blanco.
Potrivit analizei grupului de consultanță Verisk Maplecroft, 72 de țări din 198 au prezentat ”riscuri semnificative” de politici intervenționiste și protecționiste în ultimii cinci ani. Cele mai accentuate politici intervenționiste sunt în Venezuela, Rusia și Mexic, dar tendințele sunt în creștere și în Germania, Spania, Marea Britanie și Polonia. Analiștii notează că guvernele din Europa și America de Nord au început să își protejeze sectoarele minier și energetic de investitori străini. Spre exemplu, președintele SUA, Joe Biden, a adoptat Legea Cipurilor și Activităților Științifice.
”Cel mai probabil scenariu este că națiunile occidentale vor recurge tot mai mult la o combinație de politici comerciale și de investiții, precum și la standarde stricte de sustenabilitate pentru restricționarea comerțului cu rivalii și crearea de rețele locale de aprovizionare”, a explicat Jimena Blanco.
Foto: Profimedia
Citește și: