Noul premier francez, François Bayrou, a avertizat, vineri, că a apărut un ”perete de sticlă” între cetățeni și liderii politici, pledând, într-un ”moment grav” pentru Franța și pentru Europa, pentru acțiuni urgente de contracarare a riscurilor generate de instabilitatea internațională.
În discursul de instalare în funcția de premier al Franței, François Bayrou a avertizat asupra crizelor care afectează Franța și Europa.
”Cred că avem datoria, într-un moment atât de grav pentru țară și pentru Europa, în contextul tuturor riscurilor de pe planetă, avem datoria de a înfrunta cu ochii deschiși, fără timiditate, situația moștenită de câteva decenii, în care nu am considerat ca fiind necesară și urgentă căutarea echilibrului fără de care ne este greu să supraviețuim”, a afirmat François Bayrou.
Noul prim-ministru francez a atras atenția asupra distanței dintre dorințele cetățenilor și viziunea liderilor politici.
”Vreau să spun pur și simplu că am două obsesii. Prima, care comportă riscuri destul de grave, se referă la peretele de sticlă care s-a construit între cetățeni și putere. Între bază – femeile, bărbații, familiile, cei care muncesc, cei care își caută de lucru, pensionarii, cei care au probleme în comunități. Sunt oameni care se confruntă cu dificultăți și nu văd soluții în viața publică. Acest perete de sticlă, această separare, ruptură, din punctul meu de vedere, este un inamic care trebuie combătut”, a precizat François Bayrou, conform cotidianului Le Figaro.
”A doua problemă reprezintă esența angajamentului președintelui Emmanuel Macron. Nu ne putem găsi în fața unui destin pe care să nu îl putem controla, fără a mai avea șanse de progres”, a subliniat premierul Franței, conform postului BFMTV.
Emmanuel Macron l-a numit, vineri, în funcția de premier pe François Bayrou, liderul Mișcării Democrate (centru), în contextul demiterii Guvernului Michel Barnier prin moțiune de cenzură din cauza planului unui buget de austeritate.
Aproape jumătate dintre cetățenii francezi (46%) îl consideră pe președintele Emmanuel Macron responsabil de actuala situație de instabilitate, în contextul deciziei convocării alegerilor parlamentare anticipate, arată un sondaj efectuat de Institutul Odoxa-Backbone Consulting. Unsprezece la sută dintre francezi consideră că responsabilitatea aparține partidului lui Marine Le Pen, Mobilizarea Națională (RN, extremă-dreapta), iar zece la sută atribuie vina Noului Front Popular (NFP), partidul de stânga care a inițiat moțiunea de cenzură.
Premierul Michel Barnier a încercat să adopte prin asumarea răspunderii guvernamentale un buget care prevedea scăderi de cheltuieli de 60 de miliarde de euro, precum și majorări de taxe, deși nu avea o majoritate stabilă în Parlament. În acest context, opoziția de stânga și extremă-dreapta a susținut o moțiune de cenzură. Franța este vizată de o procedură de monitorizare lansată de Comisia Europeană din cauza ”deficitului excesiv”, iar, pe fondul instabilității politice, investitorii au dubii asupra sustenabilității datoriei suverane. Anul acesta, deficitul public al Franței probabil va depăși 6,0% din PIB, iar Michel Barnier voia să atingă un nivel de 5,0% până la finalul anului 2025, deși experții exprimaseră scepticism asupra demersului.
Foto: Profimedia
Video: Le Figaro
Citește și:
Un oficial olandez se opune emiterii obligațiunilor comune ale UE /„Pentru noi, ar fi o AMENINȚARE”