Potrivit Codului Rutier, șoferii trebuie să respecte un procedeu în cazul în care au vizibilitate redusă din cauza condițiilor meteorologice, cum ar fi ceața.
Ceața poate surveni în diverse momente ale anului, dar este mai frecvent întâlnită primăvara, toamna și iarnă.
Șoferii trebuie să țină aprinse luminile de întâlnire și să semnalizeze schimbările de direcție.
În caz de vizibilitate redusă, legea prevede și aprinderea luminilor de ceață. Toate autoturismele sunt dotate cu un stop de ceață amplasat pe spatele vehiculului, care poate fi activat manual sau automat, precum și cu proiectoare de ceață, amplasate în fața autovehiculului.
Acestea generează o lumină mai intensă și concentrată, care ajută la creșterea vizibilității într-o ceață densă. Șoferii și pietonii pot observa vehiculul mai rapid decât ar face-o cu farurile normale.
Conform Articolului 114 din Codul Rutier, luminile de ceață se utilizează doar în condiții de ceață densă și trebuie aprinse împreună cu luminile de drum, iar dacă sunt utilizate în alte condiții în care pot provoca disconfort pentru ceilalți șoferi, șoferii respectivi riscă sancțiuni severe: 4-5 puncte de amendă, echivalentul a 660-825 de lei (pentru un punct de amendă calculat la 165 de lei).
Sursa Foto: Envato
Citește și: MOTIVUL pentru care unii șoferi riscă amenzi în sezonul rece, chiar dacă circulă cu anvelope de iarnă