Raportul delegației SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a vizat și atacul cibernetic asupra spitalelor din România din luna februarie a acestui an. Experții americani au indicat în cadrul analizei că, în 150 de cazuri, este vorba de atacuri cibernetice pe filieră rusă pe teritoriul NATO, notează publicația Bild.
Raportul delegației SUA la OSCE include și atacurile cibernetice asupra spitalelor din România, din luna februarie 2024.
Analiza experților americani notează că pe teritoriul NATO au avut loc „150 de cazuri suspectate și atribuite de operațiuni hibride rusești”.
Războiul hibrid presupune atacul prin mijloace alternative, mult mai subtile, mai exact prin atacuri informatice, prin care poate fi controlată influențarea maselor prin mass-media și rețele sociale, poate fi afectată circulația trenurilor și poate crea presiune economică.
În ceea ce privește teritoriul României, raportul delegației SUA la OSCE menționează:
„Un atac de timp ransomware asupra celui mai mare asigurător din SUA în februarie 2024 a paralizat mii de farmacii din toată țara. De asemenea, în februarie 2024, „în România, mai mult de 100 de unități de asistență medicală au fost indisponibilizare online tot după un atac de tip ransomware”.
Ransomware-ul este un tip de software care blochează accesul la date sau sisteme critice până când se plătește o răscumpărare. În România s-a formulat o cerere de răscumpărare după atacul din februarie, iar cazul a fost în atenția DIICOT.
Atacurile cibernetice au atacat căile ferate, spațiul aerian și alimentarea cu apă pe teritoriul Europei.
Căi ferate. „Atacuri cibernetice asupra căilor ferate de pasageri și de marfă din Europa au dus, de obicei, la inconveniente, cum ar fi probleme cu biletele și întârzieri ale trenurilor, dar au fost identificate și campanii mai sinistre, cum ar fi incendierea și un complot dejucat de a deraia transporturile de arme către Ucraina”.
Atacurile cibernetice au influențat și traficul aerian atât în 2023, cât și în 2024.
În decembrie 2023, „zborurile din Suedia, Finlanda, Danemarca, Germania, Polonia și statele baltice au fost afectate de interferențe GPS pe scară largă”. În martie 2024, „Rusia a fost suspectată că a bruiat semnalul GPS al unui avion care îl transporta pe secretarul britanic al apărării”.
Alimentarea cu apă.
„Infractorii cibernetici legați de Rusia au atacat facilități de alimentare cu apă din Texas (SUA), Franța și Polonia”.
Baze militare.
„În august 2024, nivelul de amenințare la securitate pentru baza forțelor aeriene NATO din Geilenkirchen a fost ridicat din cauza unei amenințări sporite din cauza sabotajului rusesc Anterior au existat „incidente de securitate” în Bundeswehr.
Cabluri submarine:
„În septembrie, SUA au avertizat despre creșterea activității militare ruse în apropierea cablurilor submarine critice din Marea Baltică. La scurt timp după aceea, au fost tăiate două cabluri de date”.
FOTO: Profimedia
Citește și: