Prima pagină » Gândul Green » Marius Porojan, Green Pack: „Este extraordinar gradul de RECICLARE la care s-a ajuns prin Sistemul Garanție-Returnare”

Marius Porojan, Green Pack: „Este extraordinar gradul de RECICLARE la care s-a ajuns prin Sistemul Garanție-Returnare”

România face pași importanți pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor, iar implementarea Sistemului Garanție-Returnare, care ajuns în luna octombrie la un grad e colectare de 84%, conform statisticilor RetuRO, este un lucru extraordinar. Declarațiile îi aparțin lui Marius projan, deputy CEO Green Pack și au fost făcute în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

România este destul de mult diferită față de cum era în urmă cu 10-15 ani.

„Putem spune că România face niște pași importanți în ceea ce privește o gestionare mult mai eficientă a deșeurilor și, automat, reciclarea acestora”, a declarat Marius Porojan.

Conform acestuia, implementarea Sistemul de Garanție-Returnare are un efect extraordinar asupra gradului de reciclare.

„Nu mai vedem PET-uri pe stradă. Deja sunt cumva eliminate, atât din punct de vedere al tomberoanelor stradale, cât și al curățeniei pe care o vedem. Foarte important, odată cu lansarea acestui sistem, am crescut enorm din punct de vedere al procentelor de reciclare. Chiar zilele trecute discutam cu colegii noștri și făceam o analiză referitoare la gradul la care s-a ajuns în momentul de față, vorbim de un grad overall, de peste 70%, din punct de vedere al reciclării, pentru că nu ar trebui să luăm în calcul primele luni de la implementare a sistemului. În primele luni vorbim de o aclimatizare a cetățeanului cu acest nou sistem. Da, însă, dacă luăm în calcul, să spunem, din iunie până în prezent, vorbim de o rată de reciclare de peste 70%”, a adăugat Deputy CEO Green Pack.

În octombrie, conform statisticilor celor de la RetuRO, vorbim de un procent de peste 84% gradul de returnare, ceea ce este extraordinar.

Colectarea deșeurilor în mediul rural aduce noi provocări

Ținând cont de faptul că în România populația – undeva peste 40% – locuiește în continuare în mediul rural, accentul trebuie pus și pe aceste zone.

Dacă în anumite zone urbane avem o infrastructură și, într-adevăr, vedem o evoluție din punctul acesta de vedere, mediul rural suferă în continuare.

„Avem pe de o parte segmentul deșeuri reciclabile și, pe cealaltă parte, avem segmentul deșeuri menajere, care, într-adevăr, în continuare prezintă anumite challenge-uri, din punct de vedere al infrastructurii – avem nevoie de o infrastructură de colectare mult, mult mai avansată față de ce avem în momentul de față. Și ne putem, raporta în primul rând, la mediul rural”, a mai precizat Marius Porojan.

Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.


Citește și:

Laurențiu Urluescu, președinte AFEER: „2025 va fi un an al provocărilor”/ „O altă viziune asupra pieței de energie”

Vasile Cârstea, Depogaz: „România trebuie să ACCELEREZE, atât din punct de vedere al producției de gaz, cât și la stocare”

Expert în energie, la Gândul Green: „Fabrica de echipamente de stocare a energiei electrice din România va reduce DEPENDENȚA de piața asiatică”

Drum Expres Bacău-Piatra Neamț. Documentația pentru LICITAȚIA de proiectare și execuție, transmisă la ANAP

Cristian Pistol (CNAIR) despre lucrările la autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: „Constructorul lucrează 24h/24h, inclusiv în WEEKEND!”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și