MVM și E.ON au ajuns la un acord pentru vânzarea și cumpărarea afacerii E.ON de retail de energie și soluții pentru clienți din România, care are aproximativ 3,4 milioane de clienți. Conform acordului detaliat într-un comunicat de presă comun, publicat luni.
UPDATE 18:12: Precizările Ministerului Energiei:
„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România. Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții”, a transmit Ministerul Energiei.
Potrivit instituției, această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.
Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României.
În perioada imediat următoare, ministrul energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, dar și pentru a explora oportunități în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.
Așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate.
„Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc siguranța energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie. Companiile energetice românești trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate și să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric și gaze naturale. Este despre siguranța familiilor noastre, despre independență națională și despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul energiei.
–
MVM va cumpăra cota de 68% deținută de E.ON din E.ON Energie România și cota de 98% din E.ON Assist Complet, au anunțat cele două companii, oficializând astfel anunțul privind intenția companiei germane exprimată în urmă cu câteva luni. Este o decizie supusă autorizării statului înainte de a se finaliza.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara,în octombrie, la întrebarea presei, că, din informațiile sale, conducerea companiei E.ON, cu 3,4 milioane de clienți în România, nu a luat o decizie finală în ceea ce privește vânzarea diviziei de furnizare de energie și gaze naturale, cu atât mai puțin a ajuns deja la un acord cu grupul controlat de guvernul de la Budapesta, MVM, așa cum au publicat, pe „surse oficiale”, unele publicații din România. Dacă se va ajunge la acest scenariu, riscurile vor fi analizate de instituțiile cu competență în acestă zonă, înainte de a aviza această tranzacție pe piața energiei din România.
E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și energie electrică din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Assist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii energetice legate de instalarea și întreținerea infrastructurii. Tranzacția care este supusă aprobărilor necesare este de așteptat să se încheie în prima jumătate a anului 2025.
Potrivit unor surse apropiate situației, citate de e-nergia.ro, valoarea tranzacției este de circa 205 milioane de euro.
„Astăzi marchează o etapă importantă pentru extinderea regională a MVM. Prin această achiziție, MVM își va consolida și mai mult poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi români, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard. Împreună cu managementul viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor genera evoluții pe piața românească și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat și încântat să colaborez cu colegii noștri români și sunt încrezător că ne vom modela viitorul împreună cu succes”, a declarat Károly Mátrai, CEO al MVM Group.
„Aș dori să le mulțumesc sincer angajaților noștri din România pentru munca grozavă pe care au făcut-o până acum”, a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Commercial la E.ON SE. „E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. Decizia anunțată astăzi vine la sfârșitul unei analize amănunțite care a ținut cont de dinamica și impactul schimbărilor din sectorul energetic asupra operațiunilor mai largi ale E.ON. Tranzacția va permite E.ON să se concentreze pe cele mai importante domenii strategice ale sale, în conformitate cu obiectivul său de a deveni actorul tranziției energetice europene”, se arată în comunicatul comun.
Toate activitățile operaționale ale E.ON Energie România și E.ON Asist Complet se vor desfășura ca de obicei, partenerii și clienții acestora vor continua să primească servicii fără întreruperi, de înaltă calitate și în viitor. Scopul MVM Group este de a menține și dezvolta în continuare stabilitatea și perspectivele de viitor ale afacerii. Tranzacția este pe deplin în concordanță cu strategia de expansiune regională a MVM, conform căreia grupul de companii examinează și caută constant oportunități de afaceri care apar pe piețele din Europa Centrală și de Est.
Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.
Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea” de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc – randament al business-ului, care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.
Grupului MVM „este cel mai mare grup de companii deținute la nivel național, al treilea ca mărime din Ungaria și al treisprezecelea ca mărime din Europa Centrală în ceea ce privește cifra de afaceri”, potrivit companiei.
Compania maghiară are în portofoliu acțiuni preluate de la E.ON Ungaria, conform unui acord din 2019 dintre cele două companii mamă , tranzacție finalizată în decembrie 2021, conform comunicatului oficial.
Deținut de statul maghiar, Grupul este deja prezent pe piața locală din România, prin MVM Future Energy Technology S.R.L., filiala sa, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011.
Potrivit companiei, E.ON este o companie internațională de energie deținută de investitori, cu sediul în Essen, Germania, care se concentrează pe rețele energetice, soluții pentru clienți și vânzări de energie. Fiind una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, E.ON joacă un rol de lider în formarea unei lumi durabile, digitale și descentralizate a energiei. În acest scop, aproximativ 75.000 de angajați dezvoltă și vând produse și soluții pentru clienți privați, comerciali și industriali. Peste 47 de milioane de clienți achiziționează energie electrică, gaze, produse digitale sau soluții pentru mobilitatea electrică, eficiența energetică și protecția climei de la E.ON. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.eon.com.
MVM este a doua a companie ca mărime din Ungaria și a 6-a în Europa Centrală, conform datelor oficiale. Este un grup de companii dinamic, inovator, care câștigă continuu dominație și la nivel regional. Prin competențele sale profesionale oferă o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării în Europa Central-Est. Cu prezența sa activă în 23 de țări, cu peste 19.000 de angajați și cu peste 11 milioane de clienți casnici și companii (inclusiv aproape 2 milioane în Republica Cehă, Slovacia și România), MVM Group este un jucător important în energia din regiunea ECE. ecosistem. MVM este, de asemenea, un important centru de cunoștințe în domeniul energiei, cu o expertiză semnificativă în producția de energie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, soluțiile energetice cu amănuntul și comercializarea energiei.
Citiți și: