Prima pagină » Economic » Care sunt proiectele eoliene și fotovoltaice CÂȘTIGĂTOARE la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD). Lista Ministerului Energiei

Care sunt proiectele eoliene și fotovoltaice CÂȘTIGĂTOARE la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD). Lista Ministerului Energiei

Care sunt proiectele eoliene și fotovoltaice CÂȘTIGĂTOARE la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD). Lista Ministerului Energiei

Ministerul Energiei a anunțat, luni, că evaluarea ofertelor financiare depuse de participanți la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD) s-a încheiat cu succes. Astfel, au fost atribuite contracte pentru peste 1.500MW, capacități noi de producere a energiei verzi. Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „Am avut un număr important de participanți, iar prețurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub prețurile maximale. Toate așteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitații au fost depășite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România și în viitorul sistemului nostru energetic”, potrivit Ministerul Energiei.

Etapa evaluării financiare a ofertelor depuse la prima licitație pentru Schema Contractelor pentru Diferență (CfD), schemă care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice și proiecte eoliene onshore, s-a finalizat, pe 12 decembrie, a anunțat, luni, Ministrul Energiei. Pe scurt, timp de 15 ani, câștigătorii vor avea siguranță și predictibilitate a prețului de vânzare a energiei.

Dintr-un total de 48 de oferte depuse pentru ambele tehnologii, 47 au fost declarate eligibile pentru a intra în etapa de evaluare financiară. Totalul ofertat pentru eolian onshore a fost de 1.196 MW, respectiv 1.615 MW fotovoltaic.

Urmează alte licitații

„Finalizarea cu succes a primei runde de licitație de tip CFD este o promisiune îndeplinită pentru mandatul meu la ministerul energiei, dar și o premieră multiplă: prima licitație de acest fel în România și prima schemă pentru contracte de tip CFD finanțată din Fondul pentru Modernizare la nivel european. Ce înseamnă aceste contracte? Un preț fix pentru energia electrică produsă în noile capacități, pentru 15 ani de zile, preț stabilit în mod competitiv, prin licitație publică”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Sunt foarte bucuros pentru că am avut un număr important de participanți, iar prețurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub prețurile maximale. Toate așteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitații au fost depășite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România și în viitorul sistemului nostru energetic. Acest mecanism de sprijin financiar ajută la stimularea investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, reducând riscurile financiare pentru investitori și oferind predictibilitate pe termen lung”, a precizat ministrul.

Sebastian Burduja a precizat că acestă licitație este doar începutul, iar anul care urmează vor fi organizate noi licitații de tip CFD: încă 3500MW pentru parcuri solare și eoliene, dar și o schemă complet nouă pentru capacități de stocare.

„Succesul acestei prime runde confirmă că este o soluție corectă, apreciată de investitori, și care răspunde așteptărilor acestora. Mai mult, ne îndeplinim prin contractele acestea și un nou jalon din PNRR, ceea ce demonstrează un principiu simplu – dacă vrei, poți!”, a transmis demnitarul.

Ce prețuri au fost stabilite

Ca urmare a evaluării ofertelor financiare, 21 de solicitanți vor fi declarați câștigători, respectiv 11 solicitanți pentru solar fotovoltaic, însumând o capacitate totală de 432 MW și 10 solicitanți pentru eolian onshore cu o capacitate totală de 1.096 MW.

Potrivit oficialilor, astfel, cumulul capacităților declarate câștigătoare – 1.528 MW – va permite atingerea pragului asumat prin PNRR de semnare a unor contracte pentru diferență pentru producerea de energie din surse regenerabile de 1.500 MW.

În urma analizei ofertelor declarate câștigătoare au rezultat următoarele prețuri medii ponderate estimate de exercitare pentru prima rundă de CfD:

  • producerea de energie electrică din surse eoliene onshore: 65 EUR/MWh;
  • producerea de energie electrică din surse solare fotovoltaice: 51 EUR/MWh.

Prețurile sunt minime, respectiv maxime de exercitare ofertate și declarate câștigătoare pentru fiecare tehnologie au fost următoarele:

  • producerea de energie electrică din surse eoliene onshore: maxim – 77,33 EUR/MWh, respectiv minim – 54,49 EUR/MWh;
  • producerea de energie electrică din surse solare fotovoltaice: maxim – 54,18 EUR/MWh, respectiv minim – 45,05 EUR/MWh.

„Precizăm faptul că fiecare dintre ofertanții declarați câștigători vor semna contractele pentru diferență la prețul de exercitare ofertat. Detaliile privind prețurile ofertate de către participanți vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Energiei, la secțiunea Contracte pentru Diferență. În comparație cu rezultatele înregistrate în alte licitații de tip CfD pe teritoriul Uniunii Europene, aferente – de exemplu, tehnologiei solar fotovoltaic.

Situația se prezintă după cum urmează:

Proiectele eoliane onshore

  • 1             FIRST LOOK SOLUTIONS SRL
  • 2             RADRAMO POWER SRL
  • 3             GURA IALOMITEI SOLAR S.R.L.
  • 4             EUROPEAN ENERGY A/S
  • 5             TANDAREI SOLAR SRL
  • 6             AUKERA PROJECT COMPANY EPSILON SRL
  • 7             EWE FRUMUSITA SRL
  • 8             VECTOR WIND EXPERT SRL
  • 9             EXTRAPOWER SRL
  • 10           CRUCEA POWER PARC SRL

Proiecte solare fotovoltaice

  • 1             ENERGIE SOLEIL SRL
  • 2             R.POWER BUCURESTI SRL
  • 2             DISCOVERY SOLAR SRL
  • 2             RPOWER SOLAR ENTERPRISE SRL
  • 5             ECONERGY BALKAN SRL
  • 6             ATLANTIS R.PW SRL
  • 7             HYPERION SOARE OLT SRL
  • 8             RPOWER SOLAR ENETERPRISE SRL
  • 9             RB SOLAR ENERGY SRL
  • 10           LIGHT RENEWABLES SRL
  • 11           SLOBOZIA SOLAR PLANT SRL

Traseul licitației

Ministerul Energiei a anunțat, la începutul lunii septembrie, că a semnat  ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență (CfD), un nou instrument financiar menit să stimuleze producția de energie verde în România ce este implementată în două etape, în anii 2024 și 2025.

Potrivit documentelor oficiale, schema CfD oferă producătorilor de energie verde o sursă de venit sigură și previzibilă pe o perioadă lungă de timp, reducând riscurile financiare asociate investițiilor în proiecte de energie verde.

Diferența dintre prețul de exercitare și prețul pieței spot va fi plătită de către OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale) producătorilor de energie verde.

Pentru a fi eligibile pentru schema CfD, proiectele de energie verde trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care:

  • Proiectele eoliene și fotovoltaice sunt eligibile în prima etapă a schemei CfD.
  • Proiectele trebuie să aibă o capacitate instalată minimă de 1 MW.
  • Proiectele care nu au fost puse în funcțiune până la data solicitării de sprijin prin schema CfD sunt eligibile.

Schema CfD va fi finanțată din Fondul pentru Modernizare, un instrument financiar al Uniunii Europene care sprijină statele membre în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. De amintit că România a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a utiliza 3 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru schema CfD.

În ceea ce privește impactul schemei CfD, se estimează că aceasta va contribui la instalarea a 5.000 MW de capacitate eoliană și instalarea panourilor fotovoltaice în România până în 2030, ceea ce va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și va contribui la atingerea obiectivelor climatice ale României.

Potrivit Ministerului Energiei, semnarea contractelor pentru prima licitație este așteptată să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citiți și:

Zeci de INVESTITORI din toată lumea interesați de schema CfD lansată de Ministerul Energiei. Sebastian Burduja: „Este un angajament al României”

Sebastian Burduja, după ce proiectul său de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița, nu a progresat de un an: „Nu renunț nici în ruptul capului”. PLANUL B

Care e viitorul schemei de PLAFONARE? Sebastian Burduja: „Nu mi se pare normal ca eu, șeful ANRE sau Ion Țiriac să beneficiem de preț plafonat”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și

Digi24
Câți soldați nord-coreeni au fost uciși de ucraineni în două zile. Declarațiile serviciilor de informații militare de la Kiev
Cancan.ro
Felicia Mărgineanu, directorul spitalului din Mangalia, a murit la doar 40 de ani 😢
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
Adevarul
Ce șanse are Nicușor Dan la președinția României. Sociolog: „Electoratul PSD nu l-ar vota”
Wowbiz
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit în accidentul din Ploiești. Scene greu de privit au avut loc la cimitir, înainte să fie coborâți în groapă. Cum și-au luat rămas-bun prietenii de la ei | VIDEO
Antena 3
Un bărbat din Serbia și-a înscenat moartea ca să vadă câți oameni vin la înmormântare
Digi24
Ce șanse are Nicușor Dan. Șahul dat lui Ciolacu
Cancan.ro
Pensiile care cresc până de Revelion! Ei sunt pensionarii care vor primi mărirea până pe 31 decembrie 2024
Ce se întâmplă doctore
Mâncarea ultra-procesată, extrem de dăunătoare pentru organism. Cu cât ne scurtează viaţa un hotdog
observatornews.ro
SURSE: TVA de 21% şi creşterea cotei unice, măsurile discutate pentru a salva bugetul pe 2025
StirileKanalD
Carambol în Mehedinți! Patru oameni au ajuns la spital după ce trei mașini s-au ciocnit violent
KanalD
Cum s-a produs incidentul de la metrou, în care s-a rupt o bucată de șină! Ce spun sindicaliștii Metrorex
Ciao.ro
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Promotor.ro
Motocicletele și ATV-urile, interzise. Ce oraș din România a luat decizia?
Mediafax.ro
WSJ: A început, deja, Al Treilea Război Mondial? Generalul Onno Eichlsheim, şef al armatei olandeze: Unitatea autocraţiilor este mai puternică decât cea a democraţiilor
Descopera.ro
Dieta IEFTINĂ și SIMPLĂ care te FEREȘTE de cancer
Capital.ro
Ungurii cumpără România bucată cu bucată. Ungaria dă marele tun în țara noastră
Evz.ro
Plata facturilor de la 1 ianuarie 2025. Informații care îi vizează pe toți românii
A1
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Stirile Kanal D
Turist mort în apropierea Vârfului Leaota. A fost surprins de viscol, iar căzătura pe zăpadă i-a fost fatală
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și cum a ales să îi mulțumească omului de afaceri? "Am și eu responsabilitatea mea, cum și tu ai avut responsabilitatea ta!"
RadioImpuls
Sandra N. a ajuns la spital după un grav accident: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bubulina primește un mesaj de la Bulă: - Am fost răpit de extratereștri!
Descopera.ro
Bosnia a trecut prin cel mai cald an din istoria măsurătorilor țării