Ministerul Energiei a anunțat, luni, că evaluarea ofertelor financiare depuse de participanți la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD) s-a încheiat cu succes. Astfel, au fost atribuite contracte pentru peste 1.500MW, capacități noi de producere a energiei verzi. Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „Am avut un număr important de participanți, iar prețurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub prețurile maximale. Toate așteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitații au fost depășite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România și în viitorul sistemului nostru energetic”, potrivit Ministerul Energiei.
Etapa evaluării financiare a ofertelor depuse la prima licitație pentru Schema Contractelor pentru Diferență (CfD), schemă care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice și proiecte eoliene onshore, s-a finalizat, pe 12 decembrie, a anunțat, luni, Ministrul Energiei. Pe scurt, timp de 15 ani, câștigătorii vor avea siguranță și predictibilitate a prețului de vânzare a energiei.
Dintr-un total de 48 de oferte depuse pentru ambele tehnologii, 47 au fost declarate eligibile pentru a intra în etapa de evaluare financiară. Totalul ofertat pentru eolian onshore a fost de 1.196 MW, respectiv 1.615 MW fotovoltaic.
„Finalizarea cu succes a primei runde de licitație de tip CFD este o promisiune îndeplinită pentru mandatul meu la ministerul energiei, dar și o premieră multiplă: prima licitație de acest fel în România și prima schemă pentru contracte de tip CFD finanțată din Fondul pentru Modernizare la nivel european. Ce înseamnă aceste contracte? Un preț fix pentru energia electrică produsă în noile capacități, pentru 15 ani de zile, preț stabilit în mod competitiv, prin licitație publică”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Sunt foarte bucuros pentru că am avut un număr important de participanți, iar prețurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub prețurile maximale. Toate așteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitații au fost depășite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România și în viitorul sistemului nostru energetic. Acest mecanism de sprijin financiar ajută la stimularea investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, reducând riscurile financiare pentru investitori și oferind predictibilitate pe termen lung”, a precizat ministrul.
Sebastian Burduja a precizat că acestă licitație este doar începutul, iar anul care urmează vor fi organizate noi licitații de tip CFD: încă 3500MW pentru parcuri solare și eoliene, dar și o schemă complet nouă pentru capacități de stocare.
„Succesul acestei prime runde confirmă că este o soluție corectă, apreciată de investitori, și care răspunde așteptărilor acestora. Mai mult, ne îndeplinim prin contractele acestea și un nou jalon din PNRR, ceea ce demonstrează un principiu simplu – dacă vrei, poți!”, a transmis demnitarul.
Ca urmare a evaluării ofertelor financiare, 21 de solicitanți vor fi declarați câștigători, respectiv 11 solicitanți pentru solar fotovoltaic, însumând o capacitate totală de 432 MW și 10 solicitanți pentru eolian onshore cu o capacitate totală de 1.096 MW.
Potrivit oficialilor, astfel, cumulul capacităților declarate câștigătoare – 1.528 MW – va permite atingerea pragului asumat prin PNRR de semnare a unor contracte pentru diferență pentru producerea de energie din surse regenerabile de 1.500 MW.
În urma analizei ofertelor declarate câștigătoare au rezultat următoarele prețuri medii ponderate estimate de exercitare pentru prima rundă de CfD:
Prețurile sunt minime, respectiv maxime de exercitare ofertate și declarate câștigătoare pentru fiecare tehnologie au fost următoarele:
„Precizăm faptul că fiecare dintre ofertanții declarați câștigători vor semna contractele pentru diferență la prețul de exercitare ofertat. Detaliile privind prețurile ofertate de către participanți vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Energiei, la secțiunea Contracte pentru Diferență. În comparație cu rezultatele înregistrate în alte licitații de tip CfD pe teritoriul Uniunii Europene, aferente – de exemplu, tehnologiei solar fotovoltaic.
Situația se prezintă după cum urmează:
Proiectele eoliane onshore
Proiecte solare fotovoltaice
Ministerul Energiei a anunțat, la începutul lunii septembrie, că a semnat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență (CfD), un nou instrument financiar menit să stimuleze producția de energie verde în România ce este implementată în două etape, în anii 2024 și 2025.
Potrivit documentelor oficiale, schema CfD oferă producătorilor de energie verde o sursă de venit sigură și previzibilă pe o perioadă lungă de timp, reducând riscurile financiare asociate investițiilor în proiecte de energie verde.
Diferența dintre prețul de exercitare și prețul pieței spot va fi plătită de către OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale) producătorilor de energie verde.
Pentru a fi eligibile pentru schema CfD, proiectele de energie verde trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care:
Schema CfD va fi finanțată din Fondul pentru Modernizare, un instrument financiar al Uniunii Europene care sprijină statele membre în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. De amintit că România a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a utiliza 3 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru schema CfD.
În ceea ce privește impactul schemei CfD, se estimează că aceasta va contribui la instalarea a 5.000 MW de capacitate eoliană și instalarea panourilor fotovoltaice în România până în 2030, ceea ce va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și va contribui la atingerea obiectivelor climatice ale României.
Potrivit Ministerului Energiei, semnarea contractelor pentru prima licitație este așteptată să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ
Citiți și: