Prima pagină » Diverse » Tradiții și OBICEIURI de Ignat 2024. Ce este interzis să faci în această zi

Tradiții și OBICEIURI de Ignat 2024. Ce este interzis să faci în această zi

Tradiții și OBICEIURI de Ignat 2024. Ce este interzis să faci în această zi
sursa foto: Envato

 Tăierea porcului pe data de 20 decembrie este un obicei implementat chiar pe vremea dacilor. Românii se pregătesc intens pentru Crăciun de Ignat, sacrificând porcii. De această zi se leagă mai multe tradiții și obiceiuri care au existat încă din timpuri străvechi.

Tradițiile și obiceiurile lui Ignat sunt păstrate de la strămoși și sunt sărbătorite anual pe 20 decembrie. Românii își sărbătoresc încă acest obicei de la copilărie. De fapt, ziua celebrează Sfântul Ignatie Teoforul și obiceiurile păgâne. Când vine vorba de Ignatul porcilor, mulți români nu sunt conștienți de faptul că aceste practici și obiceiuri există de mult timp.

Unele au fost practicate chiar și de daci. De exemplu, după ce porcul a fost sacrificat, pârlit și curățat, cei mai mici membri ai familiei îl călăresc. Un astfel de episod a fost povestit de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”.

Ion Creangă și-a amintit că, la Crăciun, tatăl său tăia porcul, îl pârlea, îl opărea, îl învelea iute cu paie, de-l înnădușa, ca să se poată rade mai frumos, iar el încăleca porcul deasupra paielor și făcea un chef de mii de lei. Una dintre cele mai răspândite superstiții legate de Ignat este că porcii ar visa că vor fi sacrificați în noaptea dinaintea tăierii. Animalele riscă să fie slăbite sau ucise de lupii din adăpost dacă sacrificarea este întârziată.

Ce nu se face pe 20 decembrie

După ce porcul a fost tranșat, gospodinele gătesc pomana porcului într-un ceaun mare. Toți cei care au ajutat la tăierea animalului primesc acest fel de mâncare împreună cu mămăligă. O altă tradiție populară spune că la Ajunul Ignatului, capul familiei tămâiază și binecuvântează grâul fiert. Membrii familiei mănâncă din acest grâu fiert, iar păsările îl primesc dimineața.

În urma lui Ignat, se pregătește făina necesară pentru a face turte numite „cârpele Domnului Hristos”. Folosind miere pentru a acoperi foile de aluat subțiri și uscate, acestea sunt apoi presărate cu nucă pisată sau măcinată și savurate în ajunul Crăciunului.