Băncile din zona euro au demonstrat reziliență, dar au nevoie de sisteme suplimentare de protecție și de garantare a creditelor, în contextul tensiunilor geopolitice, arată un raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de publicația Handelsblatt.
Potrivit evaluărilor experților Băncii Centrale Europene, companiile bancare din zona euro au demonstrat reziliență și beneficiază de capital suficient și de lichidități. Cu toate acestea, specialiștii BCE atrag atenția că tensiunile geopolitice generează riscuri suplimentare pentru bănci. Printre riscuri sunt menționate efectele conflictelor din Orientul Mijlociu și ale invaziei Rusiei în Ucraina. Este menționat și impactul crizei separatiste din Taiwan, precum și modificările politice asociate alegerilor din Statele Unite.
”Din cauza incertitudinii interne, riscurile geopolitice nu sunt menționate în evaluările piețelor financiare până în momentul în care se materializează”, arată raportul Băncii Centrale Europene, citat de publicația germană Handelsblatt.
Specialiștii BCE consideră că, în 2025, băncile din zona euro vor avea nevoie de capital propriu suplimentar, pentru a face față mai bine diverselor vulnerabilități, în funcție de profilul fiecărei companii bancare. În medie, băncile europene vor fi nevoite să suplimenteze capitalul cu 11,3% anul viitor, pentru a se proteja de riscuri. De asemenea, anumite bănci vor trebui să suplimenteze volumul lichidităților, pentru a face față angajamentelor în materie de creditare.
Banca Centrală Europeană a avertizat în mod constant asupra efectelor pe care tensiunile internaționale le au asupra activităților economice, financiare și comerciale ale zonei euro. Experții BCE au notat că ”impulsul creșterii economice globale a rămas puternic”, deși turbulențele generate de tensiunile internaționale evidențiază ”fragilitatea perspectivelor economice”.
”Tensiunile geopolitice, manifestate prin conflictele din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, prin fragilitatea sectorului imobiliar chinez și prin riscul ca viitoarea Administrație a SUA să aibă o abordare marcată preponderent de interese interne, sugerează că performanțele economice mondiale rămân fragile”, au subliniat recent specialiștii BCE.
Foto: Profimedia
Citește și: