Klaus Iohannis explică „interpretările” apărute în spațiul public cu privire la rămânerea sa în funcția de șef al statului, după data de 21 decembrie, ultima zi a mandatului.
Iohannis se prevalează de articolul 82 din Constituție, care „îi spune să rămână”.
Am observat fel și fel de interpretări. Constituția noastră în acest punct este foarte clară și această situație este expres prevăzută în articolul 82 din Constituție. Nu este, cumva, o ingerință din partea mea în treburile constituționale, ci este articol de Constituție. Mandatul președintelui se încheie în momentul în care președintele nou ales depune jurământul. Punct. Fără niciun fel de posibilitate de interpretare, declară Iohannis, într-o conferință de presă la Bruxelles.
Șeful statului afirmă că CCR nu i-a prelungit mandatul, doar a constatat aplicarea articolului 82.
CCR nu mi-a prelungit mie mandatul cum eronat spun unii. CCR a subliniat că există acest articol și acesta se aplică. Curtea a spus că este lege și legea se aplică, mai spune acesta.
Iohannis adaugă că nu poate lasă Palatul Cotroceni, când legea fundamentală îi spune „să stea”. Ar putea părăsi președinția prin demisie, dar acest lucru trebuie motivat, în opinia sa.
Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau?! Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie. Ori, să plec prin demisie, sigur, este posibil, dar n-aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă pentru un interes public, nu pentru interesul unui politician care vrea să se profileze împotriva mea. Aș face-o doar, repet, atunci când ar exista un interes public major, care altfel nu se poate rezolva.
Președintele insistă că lucrurile sunt prevăzute clar în Constituție, în ciuda faptului că „mulți politicieni încearcă să vehiculeze aceste chestiuni în așa fel încât să pară că ei sunt salvatorii națiunii și eu nu”.
Referitor la organizarea alegerilor prezidențiale, Iohannis consideră că ar trebui să fie „foarte repede”.
CITEȘTE ȘI: