„Intervenția a fost atât de subtilă și de complexă, încât mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur”, afirmă Klaus Iohannis, cu referire la ingerințele străine în procesul electoral din țara noastră.
Întrebat, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, dacă vreo instituție poartă culpă pentru toate evenimentele care au dus la anularea alegerilor, Iohannis a spus că nu face responsabil pe nimeni și transmite că „legile nu au fost suficiente”.
Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenția a fost atât de subtilă și atât de complexă încât, practic, mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor; nu tot. Au fost unele chestiuni care au fost observate dar, din păcate, situația și legile nu au fost suficiente și o să vă spun imediat de ce, a declarat Iohannis.
Șeful statului a comentat „campania excesivă” de pe TikTok, care a costat „zero” a lui Călin Georgescu.
A fost un candidat care și-a făcut o campanie excesivă, care susține că a costat zero – nu crede nimeni, dar așa s-a declarat – pe o rețea socială. Pe rețele sociale, campaniile sunt frecvente, toată lumea își face campanii pe rețele sociale, dar acele rețele au obligația ca atunci când sunt alegeri să marcheze candidații. Se numește să îi dea un tag, un semn. Și atunci când nu mai este voie să facă campanie, rețeaua să oprească orice campanie.
Acesta a explicat că Biroul Electoral Central a somat compania cu sediul mamă în China, dar aceasta a ignorat solicitările BEC.
Biroul Electoral Central a somat acea rețea – TikTok – să oprească campania, că s-a terminat campania. Rețeaua a ignorat solicitarea BEC și astfel campania a continuat sâmbătă și duminică numai pe acest candidat, pentru că pentru ceilalți s-a aplicat regula și nu au mai avut campanie.
Este o încălcare gravă a legislației electorale. Dar cum această rețea nu este cu baza nici în România, nici măcar în Europa, ci în China, rețeaua și-a permis pur și simplu se ignore ceea ce a solicitat Biroul Electoral Central, iar Biroul Electoral Central nu a avut niciun instrument să constrângă rețeaua, cum nici Europa n-are niciun instrument, dacă vrem să fim onești, să constrângă această rețea, fiindcă ea nu este bazată în Europa.
Prin urmare, în opinia președintelui, acestea „sunt chestiuni care nu au avut pe moment soluție”.
De aceea a durat câteva zile de la data alegerilor până când în Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a putut dezbate cu date, le-ați văzut, aceste chestiuni. Și atunci, să culpabilizăm pe cineva de la noi nu ne-ar duce, în această chestiune, probabil foarte departe. Este adevărat că, după părerea mea – n-am discutat-o cu politicienii din România – legislația trebuie îmbunătățită, trebuie să fie mai clar.
Iohannis a explicat de ce este atât de greu de depistat aceste atacuri: nu se fac semnătură „cu dragoste din partea Estului”.
Noi discutăm de ani de zile aceste chestiuni, deci nu este ceva ce am aflat alaltăieri. Dar de la a ști că există acest pericol până la a găsi concret ce s-a întâmplat este cale lungă și trebuie să înțelegem că nimeni dintre cei care ne atacă n-o face într-un mod transparent.
Se ascund perfect în cyberspace, este aproape imposibil de găsit legătura și firul. Se folosesc de servere din toată lumea, se folosesc de servere care sunt conectate la alte servere, la alte servere.
Deci, să nu-și imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură „cu dragoste din partea Estului”. Nu. Sunt foarte, foarte greu de documentat, a comentat Iohannis.
Sursa foto: presidency.ro
CITEȘTE ȘI: