Prima pagină » Actualitate » Cozonac pufos cu nucă, după rețeta tradițională. Ingrediente și mod de preparare

Cozonac pufos cu nucă, după rețeta tradițională. Ingrediente și mod de preparare

Cozonac pufos cu nucă, după rețeta tradițională. Ingrediente și mod de preparare
sursa foto: Envato

Cozonacul pufos cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale dorite de toată lumea pe masa de Crăciun. Gospodinele caută rețeta perfectă, fie că este cea tradițională, fie că este mai neconvențională.

Până a ajunge însă pe masa de Crăciun, pentru cozonacul pufos este mult de muncă, dar dacă se respectă rețeta, asta va duce la rezultatul dorit. Pentru cei nerăbdatori, marea plăcere este să rupă cozonacul imediat ce e scos din cuptor. Mirosul cozonacului cu nucă abirind parcă te transpune în perioada copilăriei, iar asta face ca rețeta să fie perfectă pentru Crăciun.

Ingrediente aluat

Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă mai pufos, este nevoie de câteva ingrediente simple:

  • 1 kg de făină 000
  • 50 g drojdie proaspaătă sau 14 g uscată
  • 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut
  • 250 g zahar
  • 4 ouă
  • 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
  • 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o păstaie de vanilie
  • coajă rasă de la 2 lămâi și o portocală
  • 15 g sare

Mod de preparare

Se cerne făină de trei ori, după care se face „o groapă” în mijlocul vasului în care este pusă, fără a ajunge însă la fund. Apoi, se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor astfel încât să se topească zahărul, dar nu până dă laptele în fiert.

După ce se toarnă drojdia, se presară puțină făină deasupra cât să acopere și se așteaptă zece minute. Separat, se freacă gălbenușurile cu sare, se pune coaja de lămâie și apoi se adaugă compoziția în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte, iar cu mâinile începem să amestecăm până la omogenizare.

Se toarnă apoi uleiul în fir subțire, cu care ne ungem mâinile și continuăm să frământă. Din când în când, se toarnă ulei. Dacă e nevoie, se toarnă mai mult de 100 ml. Timpul ideal de frământare este de 30 de minute. Cei care nu au răbdare, o pot face și 15 minute, dar nu mai puțin. După aceea, se acoperă vasul și se lasă la căldură, pentru a se dospi.

Ingrediente umplutură

  • 300 g rahat colorat (opțional)
  • 150 g nucă
  • 100 g zahăr
  • 50 g cacao

Atunci când aluatul se dospește, se bat albușurile spumă cu zahărul, praful de cacao, și se amestecă bine. Miezul de nucă poate fi în bucăți mai mari sau tocat mai mărunt în așa fel încât umpltura cozonacului să fie cât mai fină. Aluatul trebuie lăsat să crescă o oră și jumătate sau două. Apoi, se împarte în două bile, care, la rândul lor, se impart în două.

Apoi, fiecare bilă de aluat se întinde pe un blat uns cu ulei și se adaugă umplutura. După aceea, se rulează fiecare foaie, apoi se împletesc câte două. Se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut. Înainte de a băga tăvile în cuptor se unge aluatul cu gălbenuș de ou și se presară zahăr. Se coace apoi la foc mediu spre mare în primele 15 minute, apoi se lasă focul mai mic. Timpul de coacere este de circa o oră.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și