După o nouă rundă de negocieri desfășurată miercuri la Palatul Victoria, liderii coaliției pro-europene formate din PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au anunțat că vor continua procesul de formare a guvernului, în ciuda refuzului USR de a face parte din noul Executiv.
Potrivit unui comunicat comun, coaliția PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au analizat „proiectul comun de guvernare” destinat să asigure stabilitate și predictibilitate pentru România.
În același timp, liderii coaliției au criticat atitudinea USR, menționând că refuzul acestora de a manifesta o atitudine constructivă în fața unui moment de răscruce pentru țară reprezintă o opțiune care a dus la „disocierea” lor din discuțiile pentru viitorul Guvern.
Liderii coaliției pro-europene au continuat astăzi discuțiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate și predictibilitate României, luând act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă și responsabilă în raport cu momentul prin care trece România. În realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui ”to do list” fără a fi și argumentat în cadrul coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară”.
Un alt punct important al discuțiilor a fost stabilirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale, care vor fi organizate imediat după instalarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL și UDMR au convenit asupra „necesității unui candidat comun” al coaliției pentru alegerile din 2025, iar acest candidat va fi desemnat „prin consens” între partidele aflate la guvernare.
Liderii coaliției pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la președinție, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor.
Coaliția pro-europeană continuă negocierile pentru formarea unui guvern stabil, cu scopul de a asigura o majoritate puternică și de a finaliza programul de guvernare până vineri.
În acest sens, una dintre priorități este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susținute de o majoritate puternică și alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale imediat după instalarea în funcție a noului Guvern. De asemenea, toate formațiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri”, se mai arată în comunicatul comun.
„Prioritatea momentului este ca România să fie o țară guvernată, stabilă și predictibilă, iar acest lucru cere maturitate și rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament și a unui nou Guvern”.
1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament, publicarea notei de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru 2025 și o asumare fermă că în 2025 noul guvern nu va crește taxele.
2. Demiterea în Parlament a președintelui AEP.
3. Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
4. Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al serviciilor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.
5. Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR. Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).
6. Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.
7. Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.
8. Declanșarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale în 2025.
Conform informațiilor obținute de Gândul, dacă USR nu va fi inclus în viitoarea coaliție de guvernare, cele trei ministere care îi reveneau în cadrul înțelegerii anterioare vor fi redistribuite între PSD și PNL. Astfel, PSD va prelua două dintre ministerele respective, în timp ce PNL va obține unul.
În cazul în care se va forma o coaliție între PSD, PNL, UDMR și minorități, noua structură guvernamentală ar urma să arate astfel: dintr-un total de 16 ministere, PSD va deține 9 ministere, PNL va avea 5 ministere, iar UDMR va beneficia de 2 ministere.
În ceea ce privește funcția de prim-ministru, sursele Gândul indică faptul că, având în vedere că PSD dispune de cel mai mare număr de parlamentari, este de așteptat ca Partidul Social Democrat, condus de Marcel Ciolacu, să desemneze premierul în viitorul Guvern.
Cel mai probabil, funcția de prim-ministru va fi preluată tot de Marcel Ciolacu, actualul șef al Executivului, care va continua să conducă Guvernul în noul mandat.
Foto: Mediafax – Alexandru Dobre (caracter ilustrativ)
CITEȘTE ȘI: