Prima pagină » Știri externe » Consiliul European: Războiul din Ucraina, migrația și politica externă, pe masa liderilor UE/ Zelenski, invitat la Bruxelles pentru discuții decisive

Consiliul European: Războiul din Ucraina, migrația și politica externă, pe masa liderilor UE/ Zelenski, invitat la Bruxelles pentru discuții decisive

Consiliul European: Războiul din Ucraina, migrația și politica externă, pe masa liderilor UE/ Zelenski, invitat la Bruxelles pentru discuții decisive

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi la Bruxelles pentru o serie de discuții strategice cu privire la problemele de securitate globală, sprijinul pentru Ucraina, migrația și relațiile externe ale UE.

La reuniune este așteptat să participe și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost invitat pentru a discuta despre evoluțiile recente ale războiului de agresiune al Rusiei.

Una dintre prioritățile discuțiilor va fi continuarea sprijinului pentru Ucraina, atât din punct de vedere militar, cât și economic.

UE este angajată pentru o pace justă și durabilă în Ucraina , bazată pe principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional, precum și pe principiul că nicio inițiativă cu privire la Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina, se arată în comunicatul Consiliului European.

Ajutor de peste 130 de miliarde de euro

Până în prezent, Uniunea Europeană și statele membre au oferit Ucrainei un ajutor de peste 130 de miliarde de euro, iar liderii UE vor analiza noi modalități de consolidare a sectorului energetic ucrainean și a infrastructurii civile, vizate constant de atacurile Federației Ruse.

Trebuie să fim alături de Ucraina atâta timp cât este necesar și să facem tot ce este necesar pentru ca invazia Rusiei să fie înfrântă și dreptul internațional să prevaleze, a spus președintele Consiliului European, António Costa.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat miercuri sprijinul României pentru Ucraina, subliniind importanța menținerii unui principiu fundamental: orice negocieri de pace trebuie să respecte „anumite principii”.

În ceea ce privește Ucraina, eu voi reconfirma sprijinul României, pe toate palierele relevante, îndeosebi în ceea ce privește nevoile de apărare ale Ucrainei și cele energetice. Se discută mult despre negocierile de pace și cred că e bine să fim conștienți că orice negocieri de pace trebuie să respecte anumite principii”, a declarat Iohannis.

Situația din Orientul Mijlociu

Pe lângă războiul din Ucraina, liderii UE vor aborda și situația din Orientul Mijlociu, inclusiv despre modul în care UE poate contribui cel mai bine la eforturile de detensionare , acordul de încetare a focului dintre Israel și Liban și cele mai recente evoluții din Siria .

Uniunea Europeană a subliniat necesitatea unui acord de încetare a focului și a încurajat părțile implicate să respecte dreptul internațional.

UE este profund alarmată de escaladarea militară dramatică din Orientul Mijlociu și solicită tuturor părților să exercite cea mai mare reținere, să pună capăt ostilităților și să respecte pe deplin dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.

Migrația și securitatea frontierelor UE

Migrația va fi, de asemenea, pe agenda reuniunii, liderii discutând despre progresul în implementarea concluziilor anterioare pentru consolidarea controlului la frontierele externe ale UE și combaterea migrației ilegale.

Liderii UE vor face bilanțul progreselor în punerea în aplicare a concluziilor anterioare privind migrația. Când s-au întâlnit pe 17 octombrie 2024, liderii au discutat cum să:

  • consolidarea controlului la frontierele externe ale UE
  • să coopereze cu țările terțe de origine și cu țările de tranzit pentru a aborda cauzele fundamentale, a combate traficul și contrabanda și pentru a preveni pierderea de vieți omenești și plecările neregulate
  • să crească și să accelereze returnările din UE

Consolidarea poziției internaționale a UE

O altă temă importantă va fi consolidarea poziției UE pe scena internațională, cu o atenție deosebită relațiilor cu SUA, Marea Britanie și partenerii globali.

În acest sens, liderii vor discuta cum să își întărească rețeaua de parteneriate și să apere interesele europene într-o lume tot mai multipolară.

Privind dincolo de continentul nostru, trebuie să recunoaștem provocările și să profităm de oportunitățile unei lumi plurale, multipolare și diverse, a precizat președintele Consiliului European, António Costa.

Sprijin continuu pentru Republica Moldova

În plus, liderii vor discuta și despre sprijinul continuu pentru Republica Moldova, cu un accent special pe securitatea energetică și implementarea Planului de Creștere pentru Moldova.

În lumina unor evenimente specifice, liderii UE pot aborda probleme specifice de politică externă, inclusiv evoluțiile din Georgia și Moldova, se arată în comunicatul oficial.

Starea de urgență cauzată de situația aprovizionării cu gaze naturale a intrat în vigoare luni în Republica Moldova

„Voi accentua și faptul că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de sprijinul nostru pentru a spori reziliența și stabilitatea țării și pentru eforturile sale de reformă pe calea sa europeană, inclusiv prin implementarea Planului de Creștere pentru Moldova, așa se numește. Vom adopta, mâine, Concluzii ale Consiliului European pe tema sprijinului pentru Republica Moldova pe aceste paliere, inclusiv al securității energetice”, a spus Klaus Iohannis.

Foto: Presidency.ro


CITEȘTE ȘI:

PSD, PNL, UDMR și Minoritățile resping „to do list”-ul USR și accelerează negocierile pentru Guvern și un candidat comun la prezidențiale

Marcel Ciolacu nu exclude o nouă CANDIDATURĂ la prezidențiale: „Cel mai bine ar fi un candidat comun al coaliției”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele