Prima pagină » Actualitate » Cât timp se păstrează vâscul. Secretul „crenguței de aur”

Cât timp se păstrează vâscul. Secretul „crenguței de aur”

Cât timp se păstrează vâscul. Secretul „crenguței de aur”

Cât timp se păstrează vâscul. Care este secretul „crenguței de aur”? Simbolul este cunoscut doar de anumiți români.

Cât timp se păstrează vâscul

Oare cât timp se păstrează vâscul în casă? Răspunsul este simplu, dar cu mare încărcătură spirituală.

Vâscul este floarea care nu lipsește din casele românilor de Crăciun, scrie fanatik.ro.

Planta aduce noroc și bunăstare în căminele tuturor oamenilor, dacă este agățată de tocul ușii. Nu trebuie să îți lipsească de Crăciun.

Vâscul simbolizează magia și armonia spirituală, fiind vestitorul dragostei. Floarea cu bobițe albe este un fel de „gardian” al casei și mai este numită „crenguța de aur”.

Cât timp se ține vâscul în casă

Vâscul poate fi ținut în casă până după Anul Nou. Legenda spune că „porumbeii” care se sărută sub vâsc pe data de 1 ianuarie vor avea parte de o viață fericită în doi. Obiceiul se păstrează și în Franța în prima zi a anului.

Fetele care pun sub pernă vâsc în noaptea din Ajunul Crăciunului își vor visa cu siguranță viitorul soț.

Legenda vâscului

Vâscul este legat de mitologia germană, care spune că zeița Frigga, a dragostei, a avut un fiu pe nume Balder, zeul pământului. Acesta ar fi avut un vis în care i se prevestea moartea.

Zeița a fost foarte speriată și deopotrivă oamenii, care s-au temut că, dacă fiul ei ar fi murit, viața pe Pământ s-ar fi năruit și ea.

Balder era amenințat de Loki, zeul răului. Acesta din urmă a găsit vâscul, o plantă care nu creștea pe pământ și despre care se credea că are puteri magice.

Loki a confecționat o suliță din vâsc și i-a dat-o zeului iernii, Holder, care era orb. Holder l-a lovit pe Balder cu sulița din vâsc, omorându-l.

După trei zile în care toată lumea a încercat să-l învie pe Balder, minunea s-a înfăptuit când mama sa, zeița Frigga, a vărsat lacrimi direct peste fiul ei, iar bobițele de vâsc ar fi fost lacrimile mamei care și-a pierdut fiul.

Sursa foto: Capturi YouTube

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și