Prima pagină » Cultură » MAGIA baletului „Spărgătorul de Nuci”, un spectacol atemporal al copilăriei și speranței, pe scena Operei Naționale București

MAGIA baletului „Spărgătorul de Nuci”, un spectacol atemporal al copilăriei și speranței, pe scena Operei Naționale București

MAGIA baletului „Spărgătorul de Nuci”, un spectacol atemporal al copilăriei și speranței, pe scena Operei Naționale București

În serile fermecătoare de final de an, începând cu 19 decembrie, de la ora 18:30, scena Operei Naționale București prinde viață cu spectacolul de balet care a cucerit generații de-a rândul,  ”Spărgătorul de Nuci”.

”Spărgătorul de nuci” – compus de Piotr Ilici Ceaikovski – este o încântătoare poveste de balet, iubită pentru magia și romantismul său, devenind un simbol al sărbătorilor de iarnă.

  • Inspirată din povestea lui E.T.A. Hoffmann, baletul a fost prezentat pentru prima dată pe 18 decembrie 1892, la Teatrul Mariinsky din St. Petersburg, și de atunci a captivat publicul din întreaga lume cu fantezia sa feerică.
  • În Ajunul Crăciunului, copiii doctorului Stahlbaum, Clara și Fritz, așteaptă cu nerăbdare darurile de la nașul lor excentric, Drosselmeyer.
  • Acesta este cunoscut pentru jucăriile mecanice fascinante pe care le creează și le oferă copiilor doar pentru a le admira.
  • De data aceasta, Drosselmeyer aduce un castel magic cu păpuși dansatoare, dar și un Spărgător de Nuci în uniformă militară, care devine imediat preferatul Clarei.

După ce toți se retrag și casa se cufundă în liniște, Clara se întoarce la pomul de Crăciun și adoarme cu Spărgătorul de Nuci în brațe. În miez de noapte, magia începe: pomul crește uriaș, iar Clara se trezește în fața unei bătălii epice între soldații de plumb și o armată de șoareci conduși de Regele Șoarece.

În vârtejul luptei, Spărgătorul de Nuci prinde viață, transformându-se într-un prinț chipeș care o conduce pe Clara într-o minunată călătorie.

Fiecare moment petrecut pe acest tărâm pare desprins dintr-un vis

Cei doi călătoresc printr-o pădure înzăpezită, unde fulgii de nea dansează grațios, și ajung în Împărăția Dulciurilor. Acolo, ei sunt întâmpinați de Zâna Fondantelor și de curtenii săi, care îi încântă cu dansuri spectaculoase din întreaga lume. Fiecare moment petrecut pe acest tărâm pare desprins dintr-un vis, iar Clara este copleșită de frumusețea și magia din jurul ei.

Pe măsură ce povestea continuă în Împărăția Dulciurilor, Clara și Prințul Spărgător de Nuci sunt tratați ca oaspeți de onoare. Zâna Fondantelor organizează un spectacol fastuos pentru a-și arăta recunoștința față de Prinț pentru curajul său și pentru a o încânta pe Clara, care a crezut în magia spărgătorului.

În această lume plină de culori și mirosuri dulci, diverse personaje prind viață prin dansuri spectaculoase: ciocolata din Spania, ceaiul din China, cafeaua din Arabia, și dansul rus al Trepakului, fiecare aducând un stil specific și o savoare proprie tărâmului de basm într-un peisaj de vis, un adevărat carnaval al bucuriei și al fanteziei care încântă simțurile.

Clara este fascinată de tot ce o înconjoară, iar fiecare pas al acestei aventuri o face să se simtă mai aproape de lumea visurilor ei. În final, dansul floralilor și valsul rafinat al Zânei Fondantelor și al Prințului Spărgător de Nuci îi învăluie pe toți în eleganță și har, o încununare a serii magice.

Un tribut adus puterii imaginației și a spiritului copilăriei

Pe măsură ce se apropie de punctul culminant al basmului, Clara realizează că această aventură este mai mult decât un simplu vis este o explorare a dorințelor și a speranțelor, un tribut adus puterii imaginației și a spiritului copilăriei. Cu amintiri de neuitat și un sentiment de fericire pură, lumea magică începe încet să se estompeze.

  • Când Clara se trezește înapoi în casa ei, cu Spărgătorul de Nuci strâns în brațe, este dificil de spus dacă întreaga experiență a fost un vis sau o realitate în care a pășit pentru o noapte.
  • Cu toate acestea, magia simțită rămâne vie în inima ei, reamintindu-i că spiritul Crăciunului și al viselor magice este întotdeauna la îndemână.
  • În zilele care urmează, Clara reflectează asupra acestei experiențe magice.
  • Învățăturile subtile ale acestei călătorii îi rămân în minte: curajul, bunătatea și puterea imaginației sunt esențiale în fața provocărilor vieții. Deși mecanismul prin care spărgătorul a prins viață rămâne un mister, Clara știe că adevărata magie a venit din iubirea și credința ei neclintită în frumos și în posibilitatea de minuni.

„Spărgătorul de Nuci” continuă să fie o poveste atemporală, captivând generație după generație și celebrând miracolul imaginației și al copilăriei veșnice. Este o poveste care, an de an, reușește să aducă bucurie și speranță, fiind un testament al puterii transformatoare a muzicii și dansului în viețile noastre.

Deși povestea nu este concepută să aibă o morală explicită, farmecul său constă în evocarea spiritului copilăriei și a imaginației fără limite.

„Spărgătorul de Nuci” continuă să atragă și să încânte publicul

„Spărgătorul de nuci” rămâne un balet iconic, ce continuă să inspire și să răscolească emoții profunde în inimile spectatorilor, oferind un refugiu în lumea poveștilor magice și a visurilor neîmplinite.

În fiecare iarnă, spectacolul reapare pe marile scene, amintindu-ne de frumusețea și magia sărbătorilor petrecute alături de cei dragi iar povestea Clarei și a Spărgătorului de Nuci devine mai mult decât un simplu basm spus din nou și din nou. Este un simbol al speranței și al schimbării pozitive care poate apărea în viețile celor care nu își pierd capacitatea de a visa.

Pe scena lumii reale, „Spărgătorul de Nuci” continuă să atragă și să încânte publicul, cucerind inimile cu profunzimea muzicii lui Ceaikovski și mișcările grațioase ale balerinilor, spectatorii fiind transportați din nou în acea lume de vis care, fie ea chiar și pentru câteva momente, reîmprospătând dorința de magie și miracol din oamenii de toate vârstele.

Povestea Clarei și a Spărgătorului de Nuci transcende timpul, devenind o poezie vie despre puterea iubirii, curajului și speranței, inspirându-ne pe toți să căutăm și să prețuim minunile mici și mari din viața noastră.

Informații despre stagiunea 2024-2025, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Opera Națională București puteți afla de pe site-ul oficial, de pe pagina de Instagram sau de pe pagina de Facebook. Biletele pot fi achiziționate atât on-line, cât și de la casa de bilete aflată în incinta operei din Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72, sect. 5.


Citește și:

Premieră la Opera Națională București | „La Clemenza di Tito”, MAGIA operei lui Mozart și o viziune regizorală revoluționară

Opereta „Prințesa Circului”, în PREMIERĂ pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”  

Opera Națională București | ”La Bohème”, magia boemilor parizieni, în cadrul BUCHAREST OPERA FESTIVAL 2024 – All Puccini edition, Ediția a III-a

Opera Națională București | „Tosca”, o noapte de dramă și pasiune în cadrul BUCHAREST OPERA FESTIVAL 2024 – All Puccini edition, Ediția a III-a

Citește și