Prima pagină » Actualitate » Crăciun » NORAD: Moș Crăciun a sosit în România! A livrat peste 8 miliarde de cadouri și a trecut pe lângă Stația Spațială Internațională
🚨 NORAD: Moș Crăciun a sosit în România! A livrat peste 8 miliarde de cadouri și a trecut pe lângă Stația Spațială Internațională
După ce a livrat cadouri în Paris și Londra, Moș Crăciun a traversat Oceanul Atlantic pentru a-și duce sarcina la bun sfârșit, distribuind daruri sud-americanilor și nord-americanilor. A reușit să împartă 8,186,671,107 cadouri în total. Moșul s-a întors cu sania sa în Laponia pentru a se odihni. La fel și spiridușii săi muncitori, dar nu pentru mult timp…pentru că în curând trebuie să se apuce de fabricat noi jucării.
Moș Crăciun la New York City. Sursa Foto: Profimedia
00:10
UPDATE 00:00 Moș Crăciun a distribuit 4 miliarde de cadouri în Europa, Africa și Asia, făcând un popas la Betleem. Papa a inițiat Anul Sfânt 2025
Moș Crăciun a împărțit 4 miliarde de cadouri în aproape toată Africa. S-a deplasat spre Orientul Apropiat unde a distribuit cadouri pentru toți copiii din Egipt, Iordania, Liban, Arabia Saudită, Kuweit și Irak, vizitând o biserică creștină din Erbil.
A făcut un popas în Israel, la Betleem, locul Nașterii Mântuitorului. Moșul s-a dus la Biserica Nașterii Domnului construită în anul 565, unde s-a închinat. S-a rugat Mântuitorului pentru pace în lume, într-o regiune devastată de doi ani de un război regional dintre Israel și Iran, respectiv grupările Hamas, Hezbollah și rebelii Houthi.
Biserica Nașterii Mântuitorului din Betleem. Sursa Foto: Profimedia
Moș Crăciun, într-o biserică din Erbil, Irak. Sursa Foto: Profimedia
S-a întors la sanie și și-a luat zborul. A traversat Siria aflată în război civil de 12 ani și s-a îndreptat către Europa, livrând cadouri în Polonia, Spania, Italia, Germania, Norvegia, Danemarca și Suedia. În câteva clipe va ajunge la Paris, capitala Franței.
Papa Francisc a ținut predica de Crăciun de la Vatican. Sanctitatea sa a spus că Nașterea Mântuitorului, ca fiu al unui tâmplar sărac, ar trebui să dea speranța că toți oamenii pot să aibă un impact asupra lumii.
Suveranul pontif a oficiat slujba de Crăciun din bazilica San Pietro și a inaugurat Anul Sfânt 2025, Vaticanul așteptând un număr de 32.000.000 de pelerini în cursul anului viitor.
Pontiful a spus:
„Speranța este o chemare care nu poate fi tărăgănată, ținută în frâu de deprinderile vechi sau tăvălită în mediocritate sau lene. Speranța ne cheamă să fim supărați de lucrurile care sunt greșite și să găsim curajul de a le schimba”.
Anul Sfânt catolic, cunoscut și ca Jubileu, este considerat o perioadă a păcii și iertării și este celebrat odată la 25 de ani. Pelerinii care vin la Roma în acest an pot obține indulgențe pentru iertarea păcatelor.
„Jubileul ne cheamă către înnoire spirituală și ne angajează pentru transformarea lumii. O vreme a jubilării pentru țările sărace împovărate de datorii nedrepte, o vreme a jubilării pentru cei legați de forme mai vechi sau mai noi ale robiei”, a predicat Papa în vârstă de 88 ani.
Ultimul jubileu pentru anularea datoriilor a fost inițiat de către Papa Ioan Paul II în anul 2000, într-o campanie care a dus la anularea unor datorii de 130 de miliarde de dolari între 2000 și 2015.
21:38
UPDATE 21:38 - Moș Crăciun a sosit în România
Potrivit NORAD, la ora 21:38, Moș Crăciun a sosit în România!
Sursa Foto: Profimedia
A împărțit cadouri copiilor cuminți din România, iar acum, Moșul se deplasează deasupra spațiului aerian al Bulgariei, Greciei și Turciei.
21:18
UPDATE 21:15 - Moș Crăciun a împărțit cadouri la Kiev
În jurul orei 21:15, Moș Crăciun a sosit în Ucraina și a distribuit cadouri locuitorilor aflați în cel de-al treilea an de război cu Rusia. Peste 2.000 de copii ucraineni au fost uciși de la începerea invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022. Cu ocazia Crăciunului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a susținut un discurs pentru a-i motiva pe ucrainenii încercați de bombardamentele rusești:
„Pentru a doua oară în istoria modernă, Crăciunul îi unește pe toți ucrainenii. Astăzi suntem cot la cot. Nu ne vom pierde. În direct sau în mintea noastră, ne vom felicita reciproc, ne vom suna părinții, ne vom săruta copiii, ne vom îmbrățișa rudele, ne vom aminti de ai noștri. În persoană, la distanță, sau în inimile noastre, ucrainenii sunt astăzi împreună. Și atâta timp cât facem acest lucru, răul nu are nicio șansă”, a declarat președintele.
„Aici, la Pokrovsk, a predat muzică copiilor compozitorul Mikola Leontovich, a creat un cor și a scris acolo a doua ediție a „Shchedrik”, care se aude în fiecare colț al lumii în zilele noastre. Astfel, ucraineanul a dăruit lumii spiritul muzical al Crăciunului”, a reamintit președintele în discursul său de seară despre istoria din spatele unuia dintre cele mai faimoase colinde de Crăciun.
„Shchedryk”, care înseamnă „Seara bună”, mai este cunoscut și ca „Rândunica mică”. A fost cântat inițial în noaptea de 13 ianuarie, în ajunul Anului Nou după calendarul iulian.
„Modul în care luptăm astăzi pentru simbolul principal al acestei sărbători – pentru speranța și victoria vieții. Pe pământul nostru, în fiecare oraș, în fiecare oraș, inclusiv în Pokrovsk. Tot ce avem nevoie este să trăim în pace pe pământul nostru, să vedem soarele, cerul nostru și steaua de Crăciun în el, nu „Shahed-urile” iraniene și rachetele rusești. Dar unii oameni sunt „plictisiți și lipsiți de entuziasm”. Aceste cuvinte sunt dovada cât de departe sunt ei de Dumnezeu, de creștinism, de credința adevărată. Și aceasta este dovada de ce robia și întunericul lor pierd. Noi știm acest lucru. Lumea o știe”, a subliniat președintele Volodimir Zelenski cu ocazia Crăciunului sărbătorit de ucraineni în cel de-al treilea an de război cu Rusia.
Ucrainenii sărbătoresc pentru a doua oară în istorie Crăciunul pe 25 decembrie, renunțând la Crăciunul sărbătorit pe 7 ianuarie după calendarul iulian.
Moș Crăciun a împărțit aproape 3 miliarde de cadouri până la această oră după ce a împărțit cadouri în Federația Rusă, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda , iar acum se îndreaptă spre Chișinău, Republica Moldova.
Sania cu reni a ocolit Belarus pentru că regimul condus de dictatorul Alecsandr Lukașenko le-a interzis locuitorilor să-i transmită scrisori lui Moș Crăciun. Dictatorul vrea ca poporul său să creadă doar în Moș Gerilă și Crăiasa Zăpezii, nu în Moș Crăciun care este un personaj „occidental”. Comitetul Executiv Municipal Brest a trimis instrucțiuni despre cum trebuie să arate decorațiunile de Crăciun către unitățile de vânzare.
„Anul acesta sunt binevenite elementele de origine slavă care nu contrazic tradițiile istorice, culturale și spirituale ale poporului belarus sunt binevenite. Orice nu este conform acestui concept, autoritățile locale recomandă să nu fie folosit pentru decorare”.
20:41
UPDATE 20:40 - Sania lui Moș Crăciun a trecut pe lângă Stația Spațială Internațională
Moș Crăciun a distribuit 2,7 miliarde de cadouri în Asia și Australia, precum și în Orientul Mijlociu.
Moșul a reușit să traverseze cu bine spațiul aerian al Afganistanul controlat de regimul taliban și să împartă cadouri copiilor din Iran, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Armenia, Azerbaidjan și Georgia.
A făcut și un popas în Dubai pentru a savura desertul anului 2024: Ciocolata Dubai.
Moș Crăciun, în Dubai. Sursa Foto: Profimedia
În Iran sunt aproximativ 300,000 de creștini, iar în Arabia Saudită 2,1 milioane.
La ora 20:40, sania lui Moș Crăciun s-a intersectat cu traiectoria orbitală a Stației Spațiale Internaționale.
Din păcate, niciunul din cei 7 astronauți aflați la bordul ISS n-au reușit să-l fotografieze pe Moș Crăciun, a cărei sanie trasă de reni magici se deplasează cu o viteză amețitoare de 4,705,882km/oră, cu mult și peste viteza de deplasare a galaxiei Calea Lactee.
Moș Crăciun a împărțit cadouri și în câteva țări din Africa, precum Somalia, Tanzania, Etiopia, Kenya și Madagascar.
Etiopia este țara africană cu cea mai mare populație creștină – 77,5 milioane.
19:22
UPDATE 19:33- Moș Crăciun a distribuit cadouri în India, țara cu cea mai mare populație
Moș Crăciun a distribuit cadouri în toată India, cea mai populată țară de pe planetă (1,429 miliarde de locuitori). În această țară preponderent hindusă, 26 milioane din indieni sunt creștini.
Moșul își continuă drumul spre Pakistan, Iran, Irak și Arabia Saudită, iar până la această oră a livrat 2,3 miliarde de cadouri.
Moș Crăciun și ajutoarele sale sosesc în India. Sursa Foto: Profimedia
18:19
UPDATE 18:25 - Moș Crăciun se află în Federația Rusă. A împărțit aproape 2 miliarde de cadouri până acum
Moș Crăciun și-a încheiat traseul pentru Asia-Pacific și Australia. După ce a împărțit cadouri în a doua cea mai populată țară a lumii, Republica Populară Chineză, Moș Crăciun și-a continuat traseul spre Indonezia, Australia, Malaysia și Thailanda.
După ce a mai făcut o trecere prin China pentru a împărți alte cadouri către cei 1,4 miliarde de chinezi, Moș Crăciun împarte cadouri în țara cu cea mai mare suprafață teritorială, Federația Rusă.
Însă, mare parte din ruși vor sărbători Crăciunul după stil vechi pe 7 ianuarie 2025, la fel ca în fiecare an. 58 milioane de ruși sunt ortodocși afiliați cu Biserica Ortodoxă Rusă. Se estimează că într-un minut, Moș Crăciun va sosi la Astana, capitala Kazahstanului.
Moș Crăciun și ajutoarele sale au fost văzuți cum împărțeau cadourile rușilor prin ferestrele unui bloc din Moscova.
Moș Crăciun a avut nevoie de ajutoare pentru a livra cadouri în cea mai mare țară de pe planetă. Sursa Foto: Profimedia
Locuitorii Moscovei, luați prin surprindere. Sursa Foto: Profimedia
16:53
UPDATE 17:00 - Moș Crăciun și-a început traseul. A împărțit peste 1,5 miliarde de cadouri în regiunea Asia-Pacific și se îndreaptă spre Australia
Moș Crăciun își începe călătoria magică în noaptea de Ajun, într-un moment de liniște și mister. Îmbrăcat în celebra lui haină roșie, el și-a pregătit sania roșie încărcată până la refuz cu daruri pentru copiii din întreaga lume, dar și pentru adulți. Înainte de plecare, a verificat lista celor cuminți, iar spiridușii săi de nădejde s-au asigurat că totul este în ordine, primind sfaturi și de la NORAD privind lungul traseu pe care îl are de făcut în următoarele 24 ore.
Renii, conduși de Rudolf, cu nasul său luminos, sunt deja în hamuri, plini de energie și nerăbdători să pornească. Cu o ultimă strigare de „Ho, ho, ho!”, Moșul dă bice, iar sania se ridică în aer, plutind grațios spre prima destinație, aducând speranță și bucurie peste tot unde ajunge.
Moș Crăciun și-a început lungul drum de 24 ore din Laponia. Până acum, a livrat peste 1,5 miliarde de cadouri pentru toți adulții și copiii din Japonia, Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Vietnam, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Filipine și Indonezia.
Moș Crăciun livrează cadourile copiilor din Tokyo. Sursa Foto: Profimedia
Sania Moșului se îndreaptă spre Australia, timpul de sosire până la prima destinație (Broome) fiind estimat la 3 minute. Cadouri au fost împărțite și locuitorilor insulelor din Pacific.
În Japonia, prim-ministrul japonez de religie creștină, Shigeru Ishiba, a participat duminică la o slujbă de Crăciun desfășurată într-o biserică din Tokyo. În timpul vizitei sale de o oră, Ishiba a ascultat predica pastorului și a ascultat cântarea colindelor.
În Republica Populară Chineză, 33,4% din populația sa este de religie budistă, 25,2% este ateistă, 19,6% este taoistă, iar 2,5% este de religie creștină – 44 milioane de creștini (38 milioane de protestanți și 6 milioane de catolici) potrivit declarațiilor guvernamentale. În Japonia,unde 70% din populație este shinto, sunt și 1,26 milioane de creștini.
În Coreea de Sud, 8 milioane sunt protestanți și 2,5 milioane sunt catolici, în timp ce în Coreea de Nord ar fi între 12.000 și 15.000 de creștini.
Moș Crăciun în Hangzhou, China. Sursa Foto: Profimedia
Monitorizarea de către NORAD a călătoriei lui Moș Crăciun în jurul globului în Ajunul Crăciunului a devenit o tradiție anuală. La fiecare secundă, apar informații pe internet despre deplasările bătrânului bărbos îmbrăcat în roșu.
NORAD primește LIVE informații unde sunt livrate cadouri copiilor de pretutindeni. Pe măsură ce se apropie de o țară, părinții își trimit copiii la culcare. Dacă copiii nu sunt ascultători și nu se duc în pat la timp, nu mai primesc cadouri. Moș Crăciun ocolește casele celor treji și neascultători.
NORAD ‒ Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială ‒ urmărește traseul lui Moș Crăciun în fiecare Ajun de Crăciun, folosind o combinație de radare, sateliți și aeronave din Statele Unite și Canada. Oricine poate accesa site-ul oficial NORAD pentru a-l urmări Moșul și pe cei 9 reni. În fruntea renilor se află Rudolf, cel cu nasul roșu strălucitor. Traseul lui Moș Crăciun poate fi văzut de la plecarea sa de la Polul Nord, fie pe un computer, printr-o aplicație pe smartphone, fie apelând numărul 877-HI-NORAD.
Și pot face asta chiar dacă engleza nu este limba lor maternă, datorită Interpreters Unlimited Inc. și rețelei sale de peste 10.000 de interpreți.
„Când copiii văd unde este Moș Crăciun, pot vedea asta în limba lor. Incluziunea și vizibilitatea sunt extrem de importante”, a spus Sayed, un operator NORAD.
De când este urmărit traseul lui Moș Crăciun
NORAD, o agenție americano-canadiană care monitorizează cerul de deasupra Americii de Nord, a început să-l urmărească pe Moș Crăciun de câteva decenii. În 1955, un copil a apelat la un număr de telefon, crezând că îl va suna pe Moș Crăciun. I-a răspuns colonelul Harry Shoup de la Comandamentul Continental de Apărare Aeriană (precursorul NORAD), aflat la centrul operațional din Colorado Springs.
Shoup, comandantul de serviciu la acel moment, și-a dat seama rapid că vor urma și alte apeluri, deoarece numărul era tipărit greșit într-o reclamă dintr-un ziar. El a desemnat un ofițer de serviciu să răspundă tuturor apelurilor venite de la copii, dând naștere unei tradiții care a continuat odată cu înființarea NORAD în 1958, scrie USA Today.
An de an, milioane de copii verifică în Ajunul Crăciunului unde se află Moșul și renii săi. Voluntarii răspund la apeluri din peste 200 de țări. Sunt primite peste 130.000 de apeluri. Copiii și părinții pot urmări traseul lui Moș Crăciun și pe Facebook, YouTube și Instagram.
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate
articolele