Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a adus în discuție o criză profundă a identității în Europa. Acesta a subliniat că politicile identitare au marginalizat identitățile majorităților, ceea ce a generat nemulțumiri și tensiuni, inclusiv în rândul cetățenilor din Statele Unite. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a explicat că politicile identitare din Europa și Statele Unite s-au concentrat pe minorități, ignorând identitățile majorităților. Această omisiune, potrivit sociologului, a dus la o reacție de nemulțumire generalizată, mai ales în rândul celor care simt că nu sunt reprezentați.
„Europa și America, foarte multă vreme, au încurajat politici identitare legate de gen, rasă, religie, dar singura identitate care a fost ignorată și extirpată din discursul public este cea a majorităților. Identitățile majorităților n-au intrat în această politică identitară, iar asta a dus la nemulțumiri profunde,” a spus Dan Dungaciu.
Sociologul a contestat ideea că nemulțumirile sociale și politice pot fi rezolvate prin soluții economice. El a subliniat că, în ciuda creșterii economice din ultimele decenii, frustrarea cetățenilor persistă din cauza lipsei de reprezentare.
„Nu e doar o problemă economică, asta e marea problemă. Suntem mai bogați decât eram acum 10-15 ani, dar, cu toate acestea, oamenii sunt nemulțumiți. Ei vor să fie reprezentați, iar liderii politici nu știu cum să abordeze acest fenomen,” a declarat Dungaciu.
Dungaciu a discutat despre modul în care Europa se îndreaptă spre o federalizare, fără a o recunoaște oficial, din cauza reticenței populației. El a explicat că proiectul european a încercat să slăbească identitățile naționale, ceea ce a generat tensiuni între statele membre și Bruxelles.
„Europa s-a federalizat încet-încet, fără a folosi acest cuvânt, pentru că populația este reticentă. Bruxelles-ul a preluat tot mai multe prerogative, de la achiziționarea vaccinurilor la implementarea PNRR-urilor. În acest context, identitățile naționale au fost marginalizate, iar tensiunile au crescut,” a afirmat sociologul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”