Prima pagină » Actualitate » Garda Națională de Mediu, BLOCATĂ la combinatul Viromet, înainte de expropriere! De ce încearcă administratorii să „mute” controlul în ianuarie 2025

Garda Națională de Mediu, BLOCATĂ la combinatul Viromet, înainte de expropriere! De ce încearcă administratorii să „mute” controlul în ianuarie 2025

Garda Națională de Mediu, BLOCATĂ la combinatul Viromet, înainte de expropriere! De ce încearcă administratorii să „mute” controlul în ianuarie 2025

Mai multe terenuri aflate în proprietatea combinatului chimic Viromet Victoria urmează a fi expropriate la finalul acestui an, în beneficiul industriei naționale de apărare, respectiv producătorul de pulberi pentru muniție Pirochim Victoria, companie de stat controlată de Ministerul Economiei. Dacă, pe hârtie, scenariul pare unul aproape finalizat, în teren lucrurile stau cu totul altfel, iar un control inopinat al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a fost blocat de administratorii Viromet.

Aceștia susțin că ar fi fost luați la țintă de Garda Națională de Mediu pentru că în „culise” s-ar afla unele „interese ale unor persoane private”, dar Gândul prezintă, în exclusivitate, care este adevăratul motiv pentru care reprezentanții Viromet SA refuză să permită comisarilor GNM să efectueze acest control.

Compania Viromet SA – cea care deține și operează combinatul Viromet Victoria, se află în insolvenţă de aproape 5 ani.

  • Viromet a terminat anul trecut cu profit net de 28,7 milioane lei, de trei ori mai mare decât în anul 2022.
  • Cifra de afaceri a fost de 51,2 milioane lei, cu peste 75% mai mare decât cea din anul 2022.
  • Viromet are datorii la stat de peste 28 milioane lei, conform informațiilor inserate în tabelul de creanţe întocmit de administratorul judiciar.
  • Suma totală a datoriilor pe care statul român trebuie să le recupereze se ridică la mai mult de 248 milioane lei.

Până în anul 2019 – înainte de intrarea în insolvență – Viromet SA a fost controlată de afaceristul Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital.

În timp, acționariatul companiei a fost schimbat de mai multe ori, iar Viromet SA este deținută de Pambac SA Bacău, companie controlată – potrivit termene.ro – de omul de afaceri Eusebiu Guțu.

Administratorii Viromet SA, joc pe contre cu Garda Națională de Mediu: „Comisarii nu au fost primiți pe amplasament”

În urma unor suspiciuni referitoare la posibila existență a unor obligații de mediu sau poluări istorice pe care compania Viromet SA nu le-a declarat către Agenția de Protecție a Mediului (APM) Brașov, comisarii de la Comisariat General al Gărzii Naționale de Mediu au mers la Viromet Victoria pentru a realiza un control inopinat.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, în contextul în care – până la data de 31 decembrie 2024 – activele societății vor fi expropriate de statul român, „administratorii societății încearcă să amâne controlul Gărzii Naționale de Mediu pentru a nu fi diminuată suma plătită de stat, respectiv aproximativ 70 milioane lei”. Comisarii de mediu au ajuns la Viromet SA, deciși să efectueze controlul inopinat care să lămurească semnele de întrebare, numai că nu au fost primiți pe amplasament de reprezentanții societății.

Sursele Gândul dezvăluie că reprezentanții Viromet susțin că nu pot trimite pe nimeni la fața locului – pentru a asista la acest control al GNM – până pe data de 07.01.2025.

„Spun că nu poate fi efectuat acest control pentru că personalul ar fi în concediu și amenință reprezentanții GNM cu plângeri penale pentru a-i descuraja”, spun sursele Gândul.

Viromet SA: „Dispuneți amânarea controlului, administratorul judiciar nu poate participa la inspecție”

Atunci când comisarii GNM au solicitat să intre pe amplasament pentru a demara controlul, conducerea Viromet a transmis o adresă către Garda Națională de Mediu prin care au solicitat ca acest control să fie amânat după data de  07.01.2025.

Reprezentanții Viromet au transmis că au mai fost controlați în 7 și 8 noiembrie 2024, fiind încheiate un raport și o notă de constatare și au cerut amânarea controlului.

„Vă rugăm respectuos să dispuneți amânarea controlului, deoarece în această perioadă, din cauza reducerii activității până la sfârșitul anului, au fost aprobate cererile de concediu pentru personalul cu atribuții tehnice, iar administratorul judiciar nu poate participa la inspecție decât după data de 07.01.2025, conform informării primite de subscrisa la data de 16.12 2024”, au transmis reprezentanții Viromet către Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Brașvov în data de 17 decembrie 2024.

Reprezentanții Viromet SA pozează în „victime” și reclamă un așa-zis abuz al autorităților statului român!

După ce GNM a informat Viromet SA că acest control este unul inopinat, nu programat, ceea ce face ca toate aspectele susținute de administratorii companiei să nu aibă o bază de fundamentare solidă, Viromet SA a contraatacat și ar încercat – spun sursele Gândul„să îi descurajeze pe comisarii Gărzii de Mediu, tocmai pentru a nu efectua acest control înainte ca tranzacția cu statul român să fie finalizată”.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, reprezentanții Viromet SA au precizat, în cea de-a doua adresă transmisă către Garda Națională de Mediu, că nu se opun unui control, numai că un „control anunțat” s-ar fi transformat într-un „control inopinat”, așa că își rezervă dreptul de a sesiza „organele cu atribuții în domeniu”, pentru că ar fi „victima unui abuz al autorităților”.

„… nu ne opunem niciunui control al oricăror autorități din România și respectăm toate prevederile legilor care reglementează activitatea noastră, dar modul în care am fost informați la 17.12.2024 despre un control anunțat la sediul subscrisei, care peste noapte s-a transformat în control inopinat, la data de 18.12.2024 (…), avem bănuiala legitimă că suntem victima unui abuz al autorităților și ne rezervăm dreptul de a sesiza toate organele cu atribuții în acest domeniu”, au transmis reprezentanții Viromet SA.

  • Mai mult, aceștia scriu că România a fost condamnată, la Curtea Europeană de Justiție, de mai multe ori, pentru că autoritățile statului ar face controale în mod „repetat și tendențios”, tocmai pentru a sancționa anumite „entități economice”.
  • În același timp, reprezentanții Viromet SA spun că în spatele acestui control inopinat al Gărzii Naționale de Mediu s-ar ascunde „interese ale unor persoane de drept privat”.

„Pentru aceste motive, insistăm la rândul nostru ca inspecția să fie efectuată după data de 07.01.2025, în prezența administratorilor judiciari, a judecătorului sindic și a consultanților și avocaților noștri, iar dacă se va impune vom solicita și prezența organelor de poliție și ale Direcției Naționale Anticorupție”, au amenințat reprezentanții Viromet SA în cea de-a doua adresă trimisă către Garda Națională de Mediu, din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.

Florin Guran – director adjunct GNM: „Trebuie să aibă niște obligații de mediu când se schimbă titularul”

În exclusivitate pentru Gândul, comisarul Florin Guran – director general adjunct Garda Națională de Mediu – a declarat că acuzațiile reprezentanțiilor Viromet SA sunt false, iar supoziția că în spatele acestui control s-ar afla „interese ale unor persoane private” nu are absolut nicio bază.

Nu se întâmplă nimic. Am demarat un control la Viromet, luând în considerare hotărârea de guvern care vizează exproprierea. Am făcut, într-adevăr, prin comisariatul Brașov, o notificare către dânșii că demarăm un control, luând în considerare, de fapt, chiar că urmează niște zile libere, adică să-i anunțăm cât de cât… Deși nu trebuia să-i anunțăm, fiind un control inopinat.

Au speculat aspectul ăsta că le-am făcut o notificare, au interpretat normele de inspecție, zicând că au dreptul să amâne inspecția – dar este vorba de maxim 3 zile -, ei zic că până pe 8 ianuarie nu mai au pe nimeni acolo, un reprezentant, pentru că sunt în insolvență și au trimis toți oamenii în concediu.

După asta ne-am prezentat la societate, ni s-a comunicat că n-au pe nimeni. Le-am făcut o adresă, ca a doua zi să trimită pe cineva, lucru care nu s-a întâmplat.

Nu există niciun interes (n.red. – în spatele controplului). Adică ce interes ar trebui să fie? Acolo, așa cum scrie hotărârea de guvern, urmează să se facă o expropriere. Nu există act privat în această ecuație.

Dar putem să luăm în considerare că trebuie să aibă niște obligații de mediu când se schimbă titularul.

Nu a existat absolut nimic altceva… Am luat în considerare hotărârea de guvern care precizează că va urma o expropriere acolo, atât și nimic mai mult”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Florin Guran, director general adjunct la Garda Națională de Mediu.


CITEȘTE ȘI:

”Peștera lui Ali Baba” în casa ”Baronului Lamborghini”. Bijuterii și ceasuri Cartier și Bvlgari, pe ”LISTA OPULENȚEI” lui Iulian Dumitrescu

Noi dezvăluiri din scandalul influencerilor MANIPULAȚI pentru promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok: „Nu știam că această campanie avea legătură cu el, nu știam de existența lui”

Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!

Cum arată ACUM Omar Hayssam. Fostul milionar condamnat pentru terorism, internat în spital

Primele IMAGINI cu martora acuzării din dosarul lui Dan Diaconescu. „În Constanța i se spune «Dealerița Poliției»!”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și