Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a declarat că anul 2025 ar putea marca un punct de cotitură pentru Europa, iar deciziile politice din următoarea perioadă vor defini viitorul continentului. Sociologul a avertizat că problemele legate de reprezentarea cetățenilor și gestionarea situației post-conflict din Ucraina ar putea avea consecințe dramatice. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a subliniat că anul 2025 va fi crucial pentru destinul Uniunii Europene, fiind probabil rememorat de istorie ca momentul în care s-au decis direcțiile majore ale continentului. Alegerile din Germania, situația politică din Franța și gestionarea conflictului din Ucraina sunt factorii care ar putea transforma fundamental Europa.
„Anul care vine să fie un an decisiv, sau cei care se vor uita peste 100 de ani în urmă să spună: «A început epoca Trump». Probabil că asta vor identifica ei. Iar în cazul Europei, s-ar putea ca 2025 să fie anul de grație, în care destinul continentului se va juca,” a explicat sociologul.
Una dintre principalele probleme identificate de Dungaciu este lipsa de încredere a cetățenilor în instituțiile europene și în ideea de a fi „european”. Această criză de reprezentare subminează stabilitatea politică și creează un teren fertil pentru tensiuni sociale și politice.
„Toate lucrurile acestea s-ar putea să arunce Europa în aer, pentru că, pe nicio chestiune care este presantă, problematica reprezentării – adică a transmite europeanului încrederea în instituții și ideea de a fi, să zicem așa, european – Europa nu stă bine,” a spus Dan Dungaciu.
Dungaciu a avertizat că modul în care Uniunea Europeană va gestiona situația post-conflict din Ucraina ar putea fi determinant pentru viitorul continentului. În opinia sa, această provocare nu reprezintă o oportunitate de redresare, ci mai degrabă un posibil punct de colaps.
„Economic, n-are cum să se redreseze pe termen scurt, iar începutul acesta de gestionare a problematicii ucrainene, acolo s-ar putea să fie nu cireașa de pe tort, ci bomboana de pe colivă,” a avertizat sociologul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”