Prima pagină » Diverse » Secretul pentru o piftie de porc cu gust deosebit. Gabriela Cristea a dezvăluit cum face ea cel mai așteptat preparat de pe masa de Crăciun

Secretul pentru o piftie de porc cu gust deosebit. Gabriela Cristea a dezvăluit cum face ea cel mai așteptat preparat de pe masa de Crăciun

Secretul pentru o piftie de porc cu gust deosebit. Gabriela Cristea a dezvăluit cum face ea cel mai așteptat preparat de pe masa de Crăciun

Piftia de porc nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, fiind unul dintre preparatele preferate ale românilor. Îndrăgita vedetă Gabriela Cristea a dezvăluit secretul pentru o piftie de porc cu gust deosebit.

Alături de cârnați și caltaboși, sarmale sau salată boef, piftia de porc este vedeta meselor de sărbători.

Pentru un gust cât mai autentic, Gabriela Cristea a dezvăluit ce anume face ea de fiecare dată.

Ce rețetă pentru piftie de porc are Gabriela Cristea

Piftia de porc, acest preparat tradițional nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, se servește rece, tăiată în felii subțiri. În unele regiuni din țară, se adaugă muștar sau hrean pentru a-i intensifica gustul, iar în unele părți din Oltenia se mănâncă alături de …sarmale!

Pentru fanii ei, dar nu numai, Gabriela Cristea a acceptat să dezvăluie rețeta celei mai bune piftii de porc. Ea a povestit și secretul pentru ca preparatul să aibă un gust deosebit.

„Este obligatoriu să spumați foarte bine piftia până când nu mai face deloc spumă. După aproximativ două ore și jumătate, carnea începe să se desprindă de pe os” – Gabriela Cristea

Carnea se fierbe preț de aproximativ 2-3 ore, spune prezentatoarea emisiunii „Mireasa – Capriciile Iubirii”. Ea recomandă să se adauge o ceapă întreagă, o căpățână de usturoi, boabe de piper și câteva foi de dafin.

„Piftia a fiert la foc mic pentru vreo 3 ore și ceva. După aceea, oprim focul și lăsăm să se răcească. După ce carnea a fiert bine, aceasta se scoate din oală și se desprinde de pe os.

În paralel, se curăță trei căței de usturoi, care se pisează cu sare grunjoasă. Am pisat usturoiul și îl strecurăm. Punem usturoiul în zeama care trebuie să fie rece, pentru că, dacă este caldă, gustul nu va fi plăcut. Zeama trebuie să fie un pic mai sărată decât gustul final, deoarece nu am adăugat sare în carne” – Gabriela Cristea.

La final, carnea se pune în boluri, iar deasupra se strecoară zeama.

Sfat: ce să faci dacă nu se încheagă piftia

Piftia este unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales de sărbători. Deși pare simplu de gătit, multe gospodine se confruntă cu dificultăți în a obține o piftie perfect închegată.

Dacă te afli în această situație, află ce poți face pentru a rezolva problema și cum poți obține o răcitură delicioasă, exact așa cum îți dorești.

Pentru ca piftia să fie reușită, este important să alegi corect ingredientele. De obicei, se recomandă să nu folosești doar carne slabă, deoarece aceasta nu se va închega suficient.

Un truc pe care îl aplicau bunicile noastre este „testul înainte de a da piftia la frigider”. După ce carnea s-a desprins de pe oase, se scoate o lingură de zeamă și se pune într-o farfurie. Dacă aceasta se încheagă, înseamnă că piftia va ieși perfectă.

Dacă piftia nu s-a închegat așa cum te-ai așteptat, nu te panica. Există câteva soluții pentru a corecta acest lucru.

Primul pas este să adaugi gelatină. De obicei, la 500 ml de apă se pun aproximativ 7-8 grame de gelatină, care trebuie dizolvată în apă caldă și amestecată cu zeama de piftie. Acesta este un truc eficient pentru a asigura o consistență perfectă.

În cazul în care piftia este încă lichidă, mai poate fi fiartă puțin pentru a se îngroșa. Este important să îndepărtezi spuma pe parcursul fierberii pentru a evita o răcitură tulbure.

De asemenea, este recomandat să fierbi piftia la foc mic și fără capac, pentru a lăsa aburii să iasă și a evita ca piftia să rămână prea lichidă.

CITEȘTE ȘI:

Mihaela Bilic dezvăluie cum se face piftia de porc, de fapt. Greșeala pe care mulți o comit

Rețeta tradițională de PIFTIE din Maramureș. Secretul gospodinelor ca să îți iasă preparatul limpede și închegat

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele