Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru austeritate, care va afecta aproximativ 1.8 milioane de români. Potrivit proiectului, salariile bugetarilor şi sporurile vor fi îngheţate de la 1 ianuarie 2025.
Dar viitorul executiv ar putea anula și voucherele de vacanţă, ca să acopere gaura din buget, iar angajaţii se tem că vor trebui să renunţe la concedii, în timp ce proprietarii de hoteluri şi pensiuni se tem că profitul lor va scădea dramatic.
Mai mult, hotelierii avertizează că mulţi români ar putea să îşi cheltuie banii în Grecia, Turcia sau Bulgaria, ceea ce va afecta serios economia.
În acest moment, nu mai puțin de 1.300.000 de angajaţi primesc acum tichete cu ajutorul cărora plătesc vacanţe şi tratamente de recuperare.
„Poate unii nu-şi permit să vină, salariile sunt foarte mici, e binevenit. E un ban în plus”, spun unii dintre ei, potrivit observatornews.ro.
La începutul acestui an, valoarea voucherelor de vacanţă a crescut de la 1.450 la 1.600 lei, iar managerii agenţiilor de turism spun că jumătate dintre turiştii care au venit pe litoral au folosit aceste tichete.
Dacă voucherele nu se vor mai acorda, anul viitor, ar putea fi afectaţi şi aproape 500.000 de salariaţi din turism. Cel puţin pe litoral, hotelurile sunt dependente de tichetele de vacanţă, spun antreprenorii.
„La noi e o proporţie de 20-25% plata cu acest tichete de vacanţă, deci da e un plus şi pentru ei, şi pentru noi că se pot bucura de un sejur la mare”, a declarat Alexandra Bedregeanu – șef recepție.
„Am văzut părinţi care au reuşit să-şi aducă copiii pentru prima oară la mare”, a declarat Anca Nedea – proprietar hotel.
La rândul loc, și administratorii pensiunilor din zonele de munte sunt la fel de îngrijoraţi.
„Evident ca ne folosim de ele şi, oarecum, ajută şi economia locală. Sunt extraordinar de multe cabane pe care nici nu le cunoşti şi vezi că sunt parteneri cu cei care oferă bonuri”, spune un administrator.
„Ar pune încă un hop în drumul spre dezvoltarea turismului în România. Undeva la 40% din turiştii noştri vin cu vouchere de vacanţă”, a declarat Flavia Peciu, administrator.
Și Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține că fără vouchere de vacanță acordate bugetarilor, anul viitor, turismul va avea de suferit.
Astfel, în lipsa unor surse importante de venit, fie că vorbim despre un beneficiu, reprezentanții în turism estimează o scădere de până la 40% a încasărilor în întreaga industrie.
Un alt efect ar putea să fie înghețarea ori anularea investițiilor din turism, adică inclusiv a proiectelor programate pentru 2025.
FOTO – Caracter ilustrativ