Cea mai bună prevenție este educarea, iar un copil care urmează cursuri de protecție a mediului devine un adult responsabil. Afirmațiile au fost făcute de Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.
„Conștientizarea este, cred, una dintre cele mai importante componente ale protecției mediului, pentru că nu există prevenție mai bună decât educarea unor minți tinere și transformarea acestora în adulții responsabili de mâine”, a precizat Andrei Corlan.
În demersul educativ, într-un parteneriat public-privat, Garda de Mediu – odată cu declanșarea unei noi serii de controale pentru verificarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor – va atrage atenția asupra consecințelor absenței colectării separate, iar entitățile private vor promova, concomitent, care sunt beneficiile de a a colecta și de a realiza țintele.
„Garda de Mediu are un parteneriat cu Asociația Comunelor, se numește Responsabilitate socială – Colectare separată, unde comisarii, chiar în cadrul controloalelor care se desfășoră la unități administrativ-teritoriale din țară, promovează ceea ce înseamnă beneficiile colectării separate și ce înseamnă partea punitivă a absenței colectării.
Anul viitor, la începutul trimestrului doi, vom face o nouă serie de controale pentru verificarea Planul Național de Gestionare Deșeurilor. Vom avea un parteneriat public-privat prin care noi vom atrage atenția asupra consecințelor absenței colectării separate și entități private vor promova concomitent care sunt beneficiile de a realiza acea colectare, de a realiza țintele, care sunt beneficiile pentru o comunitate”, a declarat șeful Gărzii Naționale de Mediu.
Cât privește demersurile educaționale ale Gărzii de Mediu, acestea sunt, uneori, chiar dulci.
„Îmi este foarte drag și este un proiect de suflet proiectul «Mini-inspector de mediu», unde avem copii școlari sau preșcolari pe care îi invităm în «Săptămâna verde» să-i însoțească pe comisari în vizite, pe amplasamente nepericuloase pentru sănătatea lor. Partea de control de mediu are și unele obiective care sunt mai prietenoase, nu știu, fabrici de dulciuri și lucruri de genul, unde copiii sunt mai mult decât încântați să participe. Pe lângă asta, mergem în școli, facem educație ecologică, povestim despre ceea ce înseamnă să fii comisar, arătăm imagini cu activitățile noastre”, a adăugat Andrei Corlan.
„Cea mai importantă metodă de prevenție este conștientizarea prin educație și formarea acestor copii în a fi tinerii responsabili de mâine, adulți responsabili și, de ce nu, poate viitorii comisari ai Gărzii Naționale de Mediu”, a conchis Andrei Corlan.
Emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită integral AICI.
CITEȘTE ȘI:
Politicile CLIMATICE în România. O privire de ansamblu pentru anul 2024