Prima pagină » În opoziție » Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Astăzi nu vorbim doar de un nou Guvern”

🚨 Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Astăzi nu vorbim doar de un nou Guvern”

20:18

Cum se manipulează masele

„Pentru că s-a vorbit de manipulare și despre TikTok în ultimele săptămâni: așa reușești să manipulezi masele. Predau comunicare publică, mi-am făcut teza de doctorat pe modele de comunicare publică, acoperind câteva sute de ani de comunicare publică: Mai întâi ațâți masele, le încingi, le crești tensiunea, și apoi le dai elementul de manipulare, pe ultima sută de metri”

19:51

Ce rol au politicienii în atitudinea electorală a românilor, de absenteism și sancționare a clasei politice convenționale?

„Unii politicieni, din păcate, ca să nu generalizăm, joacă roluri negative în mai multe momente. Primul moment e atunci când nu își înțeleg exact rolul pe care îl au în funcțiile respective. Se vorbește foarte mult de dispreț, se vorbește despre lipsă de comunicare.

Unii politicieni consideră că este mult mai important să dai declarații, eventual șoc, decât să stai de vorbă cu oamenii.

Al doilea aspect este atunci când devii candidat. În momentul când devii candidat, primul subiect este: Ok, pe cine atac?

Și mai e o vină mai largă, pentru că și noi consumăm astfel de lucruri.”

19:45

Cum s-a ajuns aici?

„De ani de zile, de decenii, nu numai în România, ci în spațiul democratic, campaniile reprezintă de fapt modalități de instrumentalizare a urii.”

19:38

Nu poți să lasi o funcție descoperită

„Nu numai în România, ci în orice stat democratic, trebuie să existe reguli pentru asigurarea permanenței pe funcție. Nu poți să lași o funcție descoperită. Dacă eu (rector SNSPA – n.r.) îmi dau demisia, există o regulă clară cine urmează, dar eu nu pot să plec pur și simplu până nu vine acel care ar urma să preia mandatul.”

19:23

Trebuie sau nu să rămână Klaus Iohannis la Cotroceni sau să se retragă și să preia conducerea interimară a României Ilie Bolojan?

„Aici sunt două tipuri se răspuns, fiecare și-l alege pe care dorește. Unul: e la modă să îl înjuri pe Iohannis. Dacă intri în această categorie, atunci Iohannis să plece și am închis subiectul. Dar vine președintele Senatului -și aici nu vorbim de Ilie Bolojan, oricine ar fi putu să fie președintele senatului – care ar avea o legitimitate constituțională, dar, spre deosebire de președinte, care, vezi Doamne, ar trebui să își dea demisia, domnul Bolojan e votat de către membrii Senatului, vreo 80, nu de 5,5 milioane de români.

Prin urmare, într-o democrație și dacă respectăm statu de drept, ne ducem la regula de bază, care e Constituția – și aici Curtea Constituțională ne-a spus ce avem de făcut, și anume, președintele rămâne în funcție până vine noul președinte, dar ne ducem și pe legitimitate. Repet: oricât și-ar dori unii să înjure un politician, și e rândul politicianului Iohannis să fie înjurat, este președintele ales constituțional și își continuă mandatul tot constituțional”, a explicat Remus Pricopie.

Rectorul Școlii Naționale de Știițe Poliție și Adminsitrație, Remus Pricopie, este invitatul special al ediției speciale „În opoziție cu Denise Rifai” de luni, 23 decembrie, zina în care se votează în Parlament noul Guvern.

„Astăzi nu vorbim doar de un nou Gurvern, care e în proces de oficializare, dar vorbim și despre modul în care noi, ca țară, încercăm să rezolvam o problemă:  să încheiem proces electoral și a încerca să îl reluăm, pentru că eu, urmărind cu foarte mare atenție și stând de vorbă cu mulți politicieni, nu cred că în momentul de față este foarte clar traseul. Sunt dorințe, sunt speranțe că se va definitiva un traseu, însă cred că mai trebuie să așteptăm. Am urmărit declarațiile celor patru lideri -cei trei președinți de partid și liderul minorităților naționale – și unul dintre lideri a zis «alegeri înainte de sărbătorile pascale», altul a spus «înainte sau după»”, a declarat Remus Pricopie, în debutul emisiunii.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe TikTok Gandul.

 

Citește și