Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să sancționeze băncile care nu se conformează rapid solicitărilor de remediere a problemelor, pe fondul frustrării față de lipsa de reacție a companiilor financiare, afirmă oficiali citați de grupul media Bloomberg.
BCE a emis în medie aproximativ 5.000 de măsuri de conformare adresate băncilor europene în ultimii zece ani, dar companiile de creditare răspund lent solicitărilor. Oficialii BCE au acumulat frustrări în legătură cu ritmul în care băncile se conformează solicitărilor și intenționează să exercite presiuni suplimentare în 2025, afirmă funcționari europeni citați, sub protecția anonimatului, de grupul media Bloomberg.
La nivel oficial, Banca Centrală Europeană nu a făcut precizări despre noile măsuri.
Acțiunile de acest tip reprezintă un test asupra angajamentului făcut de Claudia Buch, directorul BCE responsabil de supravegherea băncilor, în sensul eficientizării procedurilor de obținere a conformării. Managerii grupurilor de creditare din zona euro au criticat abordarea ”intruzivă” a BCE, în contextul în care competitorii din SUA ar urma să beneficieze de o situație mai flexibilă în timpul noii Administrații Donald Trump.
BCE va exercita presiuni asupra băncilor pentru analizarea cu rapiditate a bilanțurilor. Companiile de creditare care au acumulat întârzieri în conformare vor fi verificate în mod prioritar, iar cele care nu respectă termenele riscă amenzi.
Verificările vor viza o serie largă de probleme, începând cu gestionarea riscurilor de pe piețele financiare și până la deciziile de management.
Săptămâna trecută, oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) au semnalat că, deși băncile din zona euro au demonstrat reziliență, au nevoie de sisteme suplimentare de protecție și de garantare a creditelor, în contextul tensiunilor geopolitice.
”Din cauza incertitudinii interne, riscurile geopolitice nu sunt menționate în evaluările piețelor financiare până în momentul în care se materializează”, potrivit unui raport al BCE.
Specialiștii BCE consideră că, în 2025, băncile din zona euro vor avea nevoie de capital propriu suplimentar, pentru a face față mai bine diverselor vulnerabilități, în funcție de profilul fiecărei companii bancare. În medie, băncile europene vor fi nevoite să suplimenteze capitalul cu 11,3% anul viitor, pentru a se proteja de riscuri. De asemenea, anumite bănci vor trebui să suplimenteze volumul lichidităților, pentru a face față angajamentelor în materie de creditare.
Foto: Profimedia
Citește și:
Elveția și Uniunea Europeană au ajuns la un acord de consolidare a relațiilor COMERCIALE bilaterale