Peștele și fructele de mare sunt vedete pe masa de sărbătoare, pentru cei care nu vor să piardă lupta cu kilogramele în plus, în această perioadă plină de tentații culinare. Bucătarii de pe litoral s-au pregătit cu tot felul de preparate, care de care mai apetisante, care vin să înlocuiască, piftia, ciorba de potroace, cârnații, sarmalele, salata de beuf și friptura de porc.
În cherhanalele de pe litoral, bucătarii au intrat deja în febra pregătirilor. Produsele trebuie să fie cât mai proaspete, așa că plitele sunt încinse ma maximum. Comezile curg pe bandă rulantă, așa că totul trebuie să fie gata până în ajunul Crăciunului. Prețurile pentru bunătățile din pește pornesc de la 50 de lei pentru o salată de midii sau o supă de scoici fierte în vin usturoi și pot ajunge până la 200 de lei de persoană, pentru un platou generos cu scoici calamar, pește prăjit sau marinat, icre și frigărui de creveți cu garnitură de legume asortate. În ultima perioadă, sortimentele sunt tot mai variate, iar meniul din pește și fructi de mare poate înlocui cu succes orice preparat traditional din carne de porc.
Salata de boeuf o putem înlocui cu o zacuscă de pește și putem să încercăm și midiile marinate, sarmalele și piftia putem să le înlocuim cu niște chifteluțe din pește sau niște chifteluțe din midii. Ceafa de porc o putem înlocui foarte ușor cu un pește gras de Marea Neagră, un pește consistent: pălămidă sau lufar. Cele mai căutate sunt platourile de aperitiv și felul principal cu pește din Marea Neagră: icre de știucă, icre de crap, crap afumat și icre de știucă natur, o combinație de pește, pește pe plită și pește prăjit cu pește doar din Marea Neagră. Restaurantele își vor deschide porțile în a treia zi de Crăciun.
CITEȘTE ȘI: