Cele peste 24.000 de persoane care petrec sărbătorile din acest an în spatele gratiilor primesc de Crăciun o masă festivă, de la care nu lipsesc produsele tradiționale. Oficialii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au detaliat, la solicitarea Gândul, meniul recomandat bucătarilor din cele 44 de unități de detenție.
Reprezentanții ANP au precizat că în meniul ce va fi acordat persoanelor private de libertate cu ocazia Nașterii Domnului, intră, la micul dejun, ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc/pasăre, tobă, totul în funcție de regimul alimentar și de religia fiecărui deținut.
La prânzul din ziua de Crăciun, deținuții vor avea două feluri:
În seara de Crăciun, la cină, deținuții vor primi: piure de cartofi cu friptură de porc sau de pui, la cuptor, salat și măr.
Potrivit legii, băuturile alcoolice lipsesc din meniul pentru deținuți, însă masa festivă va fi, cu siguranță, apreciată și savurată de cei care, condamnați pentru diverse infracțiuni, se află în spatele gratiilor, departe de familii.
Meniul transmis are caracter orientativ, unitățile penitenciare având posibilitatea modificării sau înlocuirii produselor recomandate, în funcție de disponibilitățile și stocurile sau de contractele încheiate la nivel de unitate penitenciară, cu încadrarea între baremurile calorice și valorile financiare minime și maxime ale normelor de hrană.
„Pentru persoanele private de libertate alocate la Norma de hrană nr. 18 și cele care sunt adepte altor religii (decât creștinismul) sau culte religioase, se va avea în vedere adaptarea meniului de mai sus, asigurând alimentele corespunzătoare”, a precizat comisarul de poliție penitenciară Ionela Chițan, șefa Serviciului Cabinet al ANP.
În cele 44 de unități penitenciare din România erau, în ajunul Crăciunului, 24.508 persoane private de libertate.
Conform legii, media calorică zilnică pentru persoanele aflate în detenție este cuprinsă între 2.500 și 3.175 de calorii, adaptată în funcție de sezon.
Persoanele private de libertate bolnave care nu beneficiază de normele de hrană, dar prestează diferite activități pot beneficia în plus de 470 de calorii, pentru munci ușoare şi medii, și 745 de calorii, pentru munci grele.
La prepararea meniurilor dietetice (de regim) nu se vor folosi rântaşuri şi nici prăjeli, alimentele fiind preparate numai prin fierbere, coacere sau înăbușire.
CITEȘTE ȘI: