Ce ingrediente se utilizează la o rețetă autentică de turtă dulce și de unde provine denumirea acestui desert? Iată cum se prepară și ce origine are acest produs des consumat în perioada sărbătorilor.
V-ați gândit vreodată de unde provine denumirea de turtă dulce? În perioada sărbătorilor, acest desert este des achiziționat și chiar preparat acasă. Printre cei mai încântați sunt cei mici, care au ocazia să pregătească diverse figurine sau căsuțe din turtă dulce. Totuși, care sunt originile acestui desert și ce ingrediente se folosesc pentru o rețetă autentică? Informațiile le aflați în cele ce urmează.
În primul rând, termenul „turtă dulce” preia diverse nuanțe în funcție de cultură – de exemplu, în franceză, se traduce ca „pain d’épices” („pâine cu condimente”). În germană, pe de altă parte, se traduce ca „Lebkuchen” sau „Pfefferkuchen” („pâine cu piper”). Turta dulce ar fi fost adusă în zona Europei în 992, de către Grigore din Nicopole, un călugăr armean stabilit în Franța. Ulterior, a ajuns în Suedia, în secolul al XIII-lea.
În Polonia, turta dulce poartă numele de „Pierniki torunski”. În Țările Nordice – Norvegia și Suedia – se regăsește sub denumirile de „pepperkaker” sau „pepparkakor”. Elveția și Țările de Jos se numește „biber”, iar în Olanda se numește „peperkoek”, arată Stirileprotv.ro.
În perioada sărbătorilor de iarnă, turta dulce a devenit des uzitată sub formă de decorațiune pentru bradul de Crăciun. De altfel, este des întâlnită la târgurile de Crăciun, dar și printre cadourile către cei dragi. În plus, turta dulce poate fi folosită și drept aranjament de masă. De exemplu, căsuțele din turtă dulce pot „trona” pe mesele pline cu bunătăți.
Pentru o rețetă autentică de turtă dulce se vor folosi ingrediente atât pentru aluat, cât și pentru glazură. În primul rând, pentru aluat se vor folosi 350 de grame de făină albă, tip 000. Iată ingredientele utilizate pentru aluat.
Pentru glazură vei avea nevoie de 200 de grame de zahăr pudră, un albuș de ou și o jumătate de linguriță de suc de lămâie.
Această rețetă include și condimente. Iată care sunt acestea:
Pentru glazură: albușul se bate într-un bol până devine spumos și, apoi, se adaugă zahărul pudră cernut. Se pune și sucul de lămâie și se amestecă până când conținutul devine lucios. Apoi, după ce formele s-au răcit, pot fi ornate cu această compoziție.
Turta dulce rezistă în jur de 2-3 săptămâni, dacă este depozitată într-o cutie etanșă.
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ