În ultimii doi ani, Federația Rusă condusă de Vladimir Putin a sprijinit Azerbaidjan în războiul dus împotriva Armeniei din Nagorno-Karabah. Conducerea Armeniei a luat de atunci în considerare ideea de a solicita aderarea la UE și o cooperare mai strânsă cu SUA și NATO.
Prăbușirea avionului azer în Kazahstan ar putea afecta relațiile de prietenie dintre Azerbaidjan și Federația Rusă. Potrivit informațiilor colectate în urma investigațiilor, guvernul azer a declarat oficial că avionul cu pasageri al zborului Azerbaidjan Airlines J2-8243 a fost doborât de o rachetă rusească Pantîr-S, dezvăluie Reuters.
Racheta a fost proiectată din 1990 și este utilizată de armata rusă din 2012 în conflicte precum cele din Siria, Ucraina și Libia. Sistemul antiaerian de rachete Panțir-S poate lansa rachete sol-aer cu rază medie și poate apăra instalații militare de elicoptere, aeronave, rachetă de croazieră și drone.
38 de pasageri au fost uciși în urma prăbușirii avionului care s-a petrecut miercuri, de Crăciun. Racheta lansată era menită să contracareze drone ucrainene deasupra orașului Groznîi, capitala Ceceniei. Racheta ar fi explodat accidental chiar când s-a deplasat lângă aeronava azeră, iar schijele au lovit pasagerii.
Echipajul aeronavei grav avariate a solicitat permisiunea Rusiei să aterizeze de urgență, însă niciun aeroport rusesc n-a aprobat aterizarea. Piloții au primit ordine să zboare deasupra Mării Caspice spre Aktau, în Kazahstan, în timp ce sistemele de navigație GPS erau bruiate, scrie Reuters.
Khamzat Kadîrov, șeful Consiului de Securitate al Ceceniei, susține că orașul Groznîi a fost atacat de drone ucrainene, iar sistemul de apărare antiaeriană le-a contracarat. Printre cei 38 de pasageri uciși se numără și cetățeni ruși. Potrivit CNN, din cei 67 de pasageri aflați la bord, numai 29 au supraviețuit, dintre care 11 sunt răniți în stare critică.
Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia