Banca Centrală Europeană (BCE) va avea o sarcină dificilă în 2025, în contextul în care se confruntă cu un mediu economic volatil și cu schimbarea ierarhiilor în zona euro, unde națiunile afectate puternic de criza datoriilor din anii 2010 au acum performanțe mai bune decât cele ale Franței și Germaniei, comentează cotidianul The Guardian.
”Evidențiind o potențială schimbare a dinamicii puterii în zona monedei unice, analiștii economici cred că țările de la periferia Uniunii Europene afectate de criza datoriilor suverane din deceniul trecut sunt în poziții mai solide decât cele mai puternice națiuni, inclusiv decât Germania și Franța”, notează Richard Partington, într-un editorial publicat de cotidianul The Guardian.
Portugalia, Irlanda, Grecia și Spania se numără printre țările din zona euro care ar urma să aibă creșteri economice de cel puțin 2% în 2025, de două ori mai mult decât estimările pentru Franța și Germania, conform proiecțiilor Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).
”Echilibrul s-a modificat și există două aspecte. Unul este pozitiv: țările sudice au evoluat în ultimii ani. Dar avem pozițiile slabe ale statelor nordice. În timpul crizei zonei euro de acum zece ani, toată lumea afirma că grecii trebuiau să aibă atitudinea germanilor. Acum, nu este deloc bine să fii ca germanii, cel puțin nu din punctul de vedere al structurii economiei”, afirmă Carsten Brzeski, analist macroeconomic la grupul bancar ING.
Economia Germaniei s-a apropiat de recesiune în al doilea semestru din 2024, pe fondul crizei politice și al prăbușirii producției industriale. Cererea pe piața chineză pentru produsele germane este în scădere, iar producătorii auto germani sunt competitivi pe piața UE. Germania are inflație mare și nu mai primește gaz din Rusia, principala sursă de propulsare a industriei dominante înaintea invaziei ruse în Ucraina.
OECD estimează că Germania, care va organiza alegeri anticipate în februarie după destrămarea coaliției care susținea Guvernul Olaf Scholz, va avea stagnare economică (0,0%) anul acesta și o creștere de doar 0,7% în 2025.
În Franța, președintele Emmanuel Macron depune eforturi intense pentru a obține aprobarea bugetului și a evita o criză financiară. L-a numit pe François Bayrou al patrulea prim-ministru de anul acesta, în condițiile în care predecesorul acestuia, Michel Barnier, a fost demis prin moțiune de cenzură. OECD anticipează că economia Franței va avea o creștere de 1,1% anul acesta, dar activitățile vor încetini la 0,9% în 2025, în contextul eforturilor de reducere a datoriei suverane prin majorări de taxe și reduceri de cheltuieli bugetare.
De cealaltă parte, Grecia, Portugalia și Spania vor avea creșteri economice stabile, după reformele structurale aplicate în 2010.
”Țările care și-au făcut temele culeg acum beneficiile. (…) Sigur că par a avea poziții solide, dar mai au multe de făcut, mai ales Grecia. Dar percepția este că aceste țări au creșteri economice mai echilibrate”, afirmă Fabio Balboni, analist la grupul HSBC.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a semnalat că dobânzile de referință vor continua să scadă în 2025, în contextul stabilizării inflației în zona euro.
”Nu sunt deloc surprins să văd că guvernatorul Băncii centrale a Franței a devenit unul dintre cei mai flexibili membri ai Consiliului guvernatorilor BCE. Fără dubiu, din perspectiva BCE, este necesar ca Franța să fie puternică, pentru a nu apărea probleme existențiale”, subliniază analistul Fabio Balboni.
Foto: Profimedia
Citește și: