Prima pagină » Știri externe » FBI: Autorul ATACULUI din New Orleans a acționat singur, „100% inspirat de Stat Islamic”

FBI: Autorul ATACULUI din New Orleans a acționat singur, „100% inspirat de Stat Islamic”

FBI: Autorul ATACULUI din New Orleans a acționat singur,

Shamsud-Din Jabbar, veteranul care a condus o camionetă într-o mulțime de petrecăreți de Anul Nou din New Orleans, a acționat singur, și a fost inspirat de gruparea Stat Islamic, au anunțat reprezentanții FBI.

FBI anunțase initial că se presupunea că Shamsud-Din Jabbar probabil a fost ajutat de alte persoane în organizarea atacului despre care oficialii au spus că a fost inspirat de gruparea Stat Islamic, conform Associated Press.

În timp ce FBI investighează „calea lui Jabbar spre radicalizare”, dovezile colectate după atac au arătat că Jabbar a fost „100% inspirat de ISIS”, a spus directorul adjunct al FBI, Christopher Raia, folosind un acronim pentru gruparea Stat Islamic.

FBI a recuperat un steag negru al Stat Islamic din camioneta închiriată de Jabbar, și a dezvăluit, de asemenea, că Shamsud-Din Jabbar postase cinci videoclipuri pe contul său de Facebook în orele dinaintea atacului, în care și-a proclamat sprijinul pentru Stat Islamic și a prevăzut evenimentele pe care urma să le declanșeze în curând în faimosul Cartier Francez din New Orleans.

Raia a declarat că videoclipurile îl arată pe bărbatul de 42 de ani, originar din Texas, afirmând că s-ar fi alăturat grupului Stat Islamic înainte de vara trecută și proclamându-și credința într-un „război între credincioși și necredincioși”.

Într-unul din videoclipuri, Jabbar spune că inițial plănuia să le facă rău familiei și prietenilor, dar „era îngrijorat că titlurile de știri nu se vor concentra pe „războiul dintre credincioși și necredincioși”, a spus Raia.

„Acesta a fost un act de terorism. A fost premeditat și un act diabolic”, a spus Christopher Raia, numind-ul pe Jabbar „100% inspirat” de Stat Islamic.

Raia a subliniat că nu există niciun indiciu privind vreo legătură între atacul din New Orleans și explozia unui camion Tesla Cybertruck plin cu explozibili în fața hotelului lui Trump din Las Vegas. Persoana din camion s-a sinucis chiar înainte de detonare, au spus autoritățile.

FBI continuă să caute indicii despre autorul atacului

FBI continuă să caute indicii despre Jabbar, dar a spus că după o zi de investigații, sunt destul de siguri că acesta nu a fost ajutat de nimeni altcineva în atac.

Un oficial guvernamental american, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că Jabbar a călătorit în Egipt în 2023, rămânând la Cairo timp de o săptămână, înainte de a se întoarce în SUA și apoi de a călători la Toronto timp de trei zile. Nu a fost imediat clar ce a făcut în timpul acelor călătorii.

Ali Soufan, un fost agent FBI care a investigat cazuri de terorism și face parte dintr-un consiliu consultativ al secretarului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat că Jabbar nu se potrivește profilului tipic al celor radicalizați de Stat Islamic, conform Reuters.

Jabbar a servit timp de zece ani în armata americană și avea peste 40 de ani, a remarcat Soufan, explicând că oamenii care sunt recrutați de Stat Islamic sunt de obicei mult mai tineri.

„Acesta este un tip care… a trecut de la a fi un patriot la a fi un terorist ISIS”, a spus Soufan.

Încă nu este clar ce contact ar fi putut avea Jabbar cu grupările extremiste din străinătate.

Oficialii americani și alți experți spun că Stat Islamic își desfășoară cea mai mare parte a recrutării în camere de chat online și prin aplicații de comunicații criptate.

Stat Islamic și-a intensificat operațiunile în Siria, în timp ce afiliații săi din Afganistan și Africa au continuat să recruteze, să-și extindă rețelele și să inspire atacuri.

Oficialii americani spun că Stat Islamic a folosit moartea a zeci de mii de palestinieni în războiul israelian din Gaza pentru a-și spori recrutarea.

Nate Snyder, fost oficial antiterorist al Departamentului de Securitate Internă al SUA (DHS), a declarat că atât grupările extremiste internaționale, cât și cele din SUA urmează un manual similar pentru a atrage noi recruți.

Grupurile folosesc rețelele sociale pentru a-și transmite mesajul și apoi mută discuțiile în aplicații criptate, cum ar fi Telegram, care ar putea evolua în conversații unu-la-unu, a spus Snyder.

„Atunci oamenii simt că fac parte dintr-o comunitate”, a spus Snyder.

Recruții ar putea fie să primească ordine directe, fie să se auto-radicalizeze până se decid să acționeze, a spus Snyder.

Persoanele susceptibile de recrutare poate „și-au pierdut locurile de muncă, sau au avut o criză de sănătate mintală, sau au ajuns la concluzia că, oricât de mult ar fi încercat, nu aparțin niciodată”, a declarat Edmund Fitton-Brown, un fost diplomat britanic care a condus o echipă ONU care monitorizează Stat Islamic și al Qaida.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și