Prima pagină » Actualitate » În SCHENGEN, împreună, la EURO, separat? Când vor trece România și Bulgaria la MONEDA universală / Țara noastră, în urma vecinilor de la sud de Dunăre

În SCHENGEN, împreună, la EURO, separat? Când vor trece România și Bulgaria la MONEDA universală / Țara noastră, în urma vecinilor de la sud de Dunăre

În SCHENGEN, împreună, la EURO, separat? Când vor trece România și Bulgaria la MONEDA universală / Țara noastră, în urma vecinilor de la sud de Dunăre

O analiză a publicației germane Merkur face o serie de estimări, cu privire la datele la care – atât România, cât și Bulgaria – ar putea trece la moneda euro. Potrivit sursei citate, țara noastră ar urma să facă acest pas cu o întârziere de câțiva ani față de Bulgaria. După aderarea totată a celor două țări la Spațiul Schengen, intrarea în zona euro reprezentă următorul deziderat pentru țara noastră și pentru vecinii bulgari.

Analiza publicată de publicația germană Merkur, citată de site-ul stiridiaspora.ro,  aduce o perspectivă asupra momentului în care România și Bulgaria ar putea adopta moneda euro, semnalând faptul că vecinii de la sud de Dunăre ar putea trece la euro, începând chiar de anul viitor.

Adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv în curs de realizare pentru România și Bulgaria

Reamintim că din 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria au devenit oficial membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, un pas care marchează eliminarea controalelor la frontierele terestre. Deși integrarea în spațiul de liberă circulație reprezintă o etapă importantă, adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv în curs de realizare pentru ambale țări.

Jurnaliștii germani punctează că Bulgaria pare să fie mai aproape de acest deziderat, o dată preconizată pentru trecerea la euro fiind 1 ianuarie 2026. Pentru România, despre care jurnaliștii susțin că întâmpină mai multe provocări în acest sens, o dată preconizară ar fi abia în jurul anului 2029.

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

Este concluzia Comisiei Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari pentru convergenţa şi integrarea economică, potrivit unui  comunicat publicat în iunie 2024 de Executivul comunitar.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro, potrivit informațiilor Digi 24.

Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Mai exact, Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia

Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare. Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor.

Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.

De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb. Totodată, potrivit sursei citate, niciunul dintre celelalte state-membre nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II), pentru aceasta fiind necesară o participare de minimum doi ani la mecanism, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.

 

Sursă foto: Profimedia

 

CITIȚI ȘI:

România a intrat în SCHENGEN deplin/Primii români care au trecut granița au fotografiat vămile pustii

Când ar putea trece România la moneda euro? Răspunsul viceguvernatorului BNR

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și